Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) Tot i que aquest dimecres s'ha commemorat el Dia Internacional contra la Violència Masclista, una data per visibilitzar la xacra de la violència contra la dona, la pedagogia per educar en la igualtat entre homes i dones és una tasca diària i en la qual les entitats de lleure hi tenen un paper clau. Amb aquest objectiu, el Moviment de Centres dEsplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés disposa des de fa 3 anys el Projecte Perspectiva de Gènere, un programa que dona eines i recursos als monitors i monitores dels centres desplai per tal que fomentin la igualtat en les seves activitats i contribueixen a sensibilitzar així als prop de 25.000 infants i joves que hi assisteixen cada cap de setmana.

La iniciativa va néixer de manera espontània a través dun grup de monitores que van considerar que era necessari transformar algunes dinàmiques que perpetuaven els estereotips de gènere dins dels centres d’esplai. Els prop de 200 centres d’esplai del MCECC, que acullen uns 25.000 infants, adolescents i joves gràcies a la tasca educativa i voluntària duns 4.500 monitors i monitores, tenen com un dels eixos centrals de la seva tasca la transformació social a través del lleure, i per això la proposta de posar en Marxa aquest programa, que es va presentar a lAssemblea General del MCECC (AGO) fa tres anys, va ser aprovada per una majoria.

Des de llavors, un grup de monitores i monitors s’ha reunit periòdicament per treballar en aquesta iniciativa. El programa, durant aquest 2020, ofereix cada mes una proposta pedagògica als centres desplai per donar visibilitat a la lluita per la igualtat.

Una tasca que no ha aturat la pandèmia

El programa es va engegar el 7 de març encoratjant els centres desplai a enviar fotografies de nenes, joves i monitores amb el fulard alçat a través de les xarxes socials. El 8 de març, amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, es va donar el tret de sortida al projecte, i aquest ha continuat actiu durant els mesos de confinament i restriccions. A partir daquí, cada mes sha treballat amb una proposta diferent per tal d’incorporar la igualtat entre homes i dones des de diferents òptiques. A labril, es convidava a la reflexió sobre com treballar als Centres dInterès a través duna enquesta. Al maig, es va fer un recull d'activitats, dinàmiques i reflexions per tal que els centres treballessin aquestes temàtiques. Al setembre els centres d’esplai van fer difusió de la guia ‘Regenerem-nos!’, editada pel Consell de la Joventut de Barcelona i van preparar un bingo per les xarxes per detectar quines tasques feien les noies A loctubre, es va proposar reformular unes vinyetes que representaven situacions on es reconeixien micromasclismes dins l’àmbit de leducació en el lleure. Al novembre una dinàmica per detectar els jocs que es juguen a l’hora lliure. Pel desembre s’està preparant una dinàmica per reflexionar sobre la música que escoltem

La Fundació Pere Tarrés aplica la promoció de la igualtat de gènere en els seus projectes

La Fundació Pere Tarrés manté des de fa anys el seu compromís amb la igualtat de gènere en els seus projectes i activitats. L'any passat, amb la vocació de divulgar les aportacions dalgunes dones rellevants de la història i generar referents femenins en limaginari de les noves generacions, l’entitat va editar un calendari protagonitzat per dotze dones de diferents disciplines, com ara Rosa Sensat, Marie Curie, Mercè Rodoreda, Margarida Xirgu o Ada Lovelace.

Enguany, la Fundació Pere Tarrés s’ha compromès també amb la lluita contra la discriminació i per la igualtat de gènere. De fet, 78 dels projectes regulars de l’entitat apliquen de manera transversal la igualtat de gènere en àmbits com la recerca, la formació, la consultoria, les extraescolars, els projectes d’educació ambiental a les cases de colònies, els centres socioeducatius, els serveis de dinamització juvenil o els Casals per a gent gran, entre molts altres.

Alguns d’aquests projectes sorgeixen també des del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, com és el cas dels Punts Lila que s’han habilitat en les trobades organitzades pel MCECC (TrocaJove i Trobada de Monitors i Monitores). Es tracta d’un espai on es fan dinàmiques de sensibilització sobre la igualtat entre homes i dones i la prevenció de violències masclistes. Finalment, el número 221 (maig-juny del 2018) de la revista Estris, creada i editada pel MCECC, pretén aportar continguts per treballar per la igualtat real als centres desplai sota el títol Trenquem amb els estereotips de gènere”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.