Vés al contingut
Catalunya Religió
pere-tarres-mcecc-trocajove-2023
Fotografia: Fundació Pere Tarrés.
Galeria d'imatges

FUNDACIÓ PERE TARRÉS “Fa molt temps que sentim que no hem tingut prou en compte els adolescents; ara volem que sigueu el centre de les nostres accions, el canvi és a les vostres mans”. Amb aquestes paraules de la presidenta del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC), Anna Grau, ha arrencat la trobada anual de joves que participen en els esplais de la federació. La TrocaJove s'ha celebrat aquest cap de setmana a Lleida. Enguany ha recuperat les xifres multitudinàries prèvies a la pandèmia: més de 1.200 joves d'una setantena de centres d’esplai d’arreu de Catalunya i de les Illes Balears han participat en la trobada.

La trobada ha aprofundit en la necessitat de millorar la societat i el planeta des del lleure educatiu, i en concret, ha tingut com eix central el canvi climàtic i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els adolescents i joves participants han reflexionat a través de diverses dinàmiques participatives, conferències, tallers i debats en diferents espais de Lleida, com l’Escola FEDAC Lleida, el Col·legi Episcopal de Lleida, el Col·legi Maristes Montserrat o la Universitat de Lleida, entre d'altres.

Les activitats s'han estructurat al voltant d’un eix temàtic, que imagina un escenari postapocalíptic en què els participants han hagut de repoblar un planeta arrasat pel canvi climàtic. Aquesta al·legoria és l’excusa per obrir un debat sobre la necessitat d’empoderar els joves per convertir-los en agents de canvi que puguin capgirar el futur i crear una societat millor.

"Gràcies per capgirar el futur i fer d'aquest un món millor"

Durant l’acte inaugural de la trobada, Anna Grau ha recordat la feina de transmissió de valors que fan cada cap de setmana els monitors dels esplais amb l’objectiu d'acompanyar els infants i joves que hi participen, per “ajudar-los a créixer i ser millors persones”. Grau ha instat els joves a ser agents de canvi i motor de transformació: “Heu de decidir el model de societat en què voleu viure, heu de reflexionar i fer-nos reflexionar perquè nosaltres actuem al vostre costat”. I ha conclòs amb un agraïment tant als equips de monitors com als joves i adolescents “per no perdre la il·lusió, per capgirar el futur i fer d’aquest un món millor.”

En la seva intervenció, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha remarcat la “satisfacció” de la ciutat d’acollir la trobada d’avui: "Feu molt de goig, és una gran satisfacció tenir-vos aquí". "El vostre full de ruta s'assembla al de l'Ajuntament de Lleida; treballem en una línia semblant, hem de treballar amb la màxima generositat, amb l'esforç positiu en què tot té sentit", ha afegit Pueyo.

Per la seva part, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha desitjat als centenars de joves congregats a la Seu Vella “que la comunitat cristiana catòlica de Lleida us aculli molt bé” i, en la línia de construir un futur millor, ha destacat la importància de la “dimensió profunda” que tenim totes les persones: "Els cristians volem contribuir sempre que la societat millori". Finalment, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls, ha destacat la importància bàsica de l’educació en el lleure per a infants i joves i ha explicat que des del Govern "s’està treballant perquè l'esplai pugui arribar a tots els infants, ja que és una vivència que volem que arribi a més persones".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.