Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Fundació Pere Tarrés) Aquest dissabte s’ha celebrat de manera telemàtica l’Assemblea General Ordinària 2021 (AGO) del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans. S’hi han connectat els responsables de més de 130 centres d’esplai d’arreu de Catalunya. El seu president, Xavi Nus, ha recordat que “el lleure és segur i necessari”,i ha demanat als centres que no perdin “la motivació i la força i mantinguin el contacte amb els infants, joves i famílies” malgrat les circumstàncies inèdites actuals.

El president del MCECC també va avançar que “en els propers dies es reactivaran els reunions de la Taula de la Governança, generada per la Generalitat i liderada per la Direcció General de Joventut, com a element transversal dels diferents col·lectius educatius, per començar a dibuixar les activitats d’estiu a nivell de protocols”, va explicar Xavi Nus. “A més, també volem treballar per una campanya social que doni valor i més reconeixement al lleure”.

Cal recordar que les restriccions sanitàries han obligat els centres d’esplai a redissenyar i reinventar les seves activitats per tal d’adaptar-se als requeriments de les autoritats pertinents per evitar els contagis pel Covid-19. Malgrat ser el primer contacte socialitzador que van tenir infants i joves després del confinament, els esplais, i el lleure en general, sempre han estat espais segurs que han estat pioners a l’hora d’aplicar els protocols necessaris per evitar els contagis.

Primera vegada en format virtual

Les restriccions sanitàries actuals van obligar a adaptar l’AGO al format telemàtic i, malgrat celebrar-se de manera virtual, tots els assistents van tenir l’oportunitat d’opinar, debatre i aprovar els punts de l’ordre del dia.

L'Assemblea, de fet, va seguir l'esquema de les assemblees presencials celebrades anys anteriors, va començar amb una pregària, va continuar amb l'aprovació de la Memòria corresponent a l’any 2020, (un repàs de les iniciatives assolides i les pendents tot reconeixent la gran tasca realitzada durant l’any malgrat les circumstàncies actuals), del Pla d’Accions 2021, del Calendari del proper any i –en matèria econòmica– del tancament del 2020 i el pressupost del 2021.

A més, es va aprovar la continuïtat del projecte per treballar la perspectiva de gènere amb els Centres i Clubs d'Esplai federats i es van presentar les Trobades previstes pel 2021: la Trobada de Monitors i Monitores, que serà en format telemàtic (amb una competició entre Centres i Clubs d'Esplai durant la setmana del 8 al 13 de març i formacions el 14) i la TrocaJove, la trobada de joves del MCECC que serà el 15 de maig, en format semipresencial.

Entre altres coses, a més, es va informar de la incorporació de Girona com a territori del MCECC i es va presentar el projecte #ITUQUEENPENSES, pensat perquè els Centres i Clubs d'Esplai puguin treballar algunes temàtiques que afecten i interpel·len els infants i joves d’avui com el consum de tòxics o la relació amb el medi ambient. Per últim, es va fer entrega dels premis de la segona edició del concurs InnovAct, impulsat pel MCECC amb l’objectiu de premiar la innovació en el sector de l’educació en el lleure.

Canvis al Consell Directiu

L’Assemblea també va servir per aprovar la incorporació de quatre nou membres al Consell Directiu del MCECC: Arnau Soler, del Territori Tarragona; Eric Fernádez, del Territori Sant Feliu de Llobregat – zona 08; Júlia Florences, del Territori Barcelona – zona 07, i Josep Pla, del Territori Solsona.

A la trobada també es va aprovar la reelecció de Joan Morte, del Territori Barcelona; Àlex Moreno, del Territori Terrassa, i Txell Cots, del Territori Barcelona, i es va acomiadar als membres que no renoven el càrrec, que van ser Marc Olònia, del Territori Solsona; Núria Carrión, de Territori Sant Feliu del Llobregat, i Sílvia Sanz, del Territori Barcelona.

Formació sobre resiliència a la Jornada de Responsables prèvia

Com és habitual, la nit anterior a l’AGO es va celebrar una jornada dirigida als responsables dels Centres i Clubs d'Esplai federats, que enguany va consistir en una formació en línia sobre la resiliència a càrrec de l'Eduard Sala, responsable d'Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona. Sala va recordar la importància d’adaptar-se a una situació inèdita que requereix d’alts graus d’adaptabilitat. “Estem convidats a ser el jonc que es doblega amb el vent, però després es torna a aixecar”, va explicar. Sala va apuntar a la setantena d’assistents que “moltes vegades no podem triar què ens passa, però decidir com ho vivim sí que és una decisió pròpia.”

El Moviment de centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) és una federació de centres d’educació en el lleure presents a les diferents diòcesis catalanes i també a Mallorca i Menorca. Amb un bagatge de més de 60 anys d’experiència, agrupa uns 200 centres d’esplai federats, distribuïts en les províncies de Barcelona, Tarragona i Lleida, l’illa de Mallorca i també el principat d’Andorra. Els centres d'esplai del MCECC acullen uns 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.