Vés al contingut
Catalunya Religió
sant-josep-oriol-esplai
Plaça Sant Josep Oriol de Barcelona, on va tenir lloc la festa de l'Esplai del Pi | Image tube sota llicència C.C. 4.0.

CR L'Esplai del Pi, del Moviment de Centres d'Esplais Cristians de Catalunya (MCECC), ha denunciat aquest dilluns en un comunicat les agressions policials de la Guàrdia Urbana que es van viure aquest dissabte en finalitzar la festa d'aniversari que el centre havia organitzat a la plaça Sant Josep Oriol de Barcelona. En el mateix comunicat, el centre d'esplai convoca una concentració per "la defensa i el control dels espais" a la plaça Vicenç Martorell el divendres 26 de maig a les 17:30 h. Després del comunicat de l'Esplai del Pi, el regidor de Ciutat Vella Jordi Rabassa ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona ha obert una investigació per esclarir els fets ocorreguts.

En el seu comunicat, l'Esplai del Pi denuncia l'ús de gasos irritants, agressions injustificades, coaccions i intimidacions per part de la Guàrdia Urbana. D'entre aquestes agressions, subratllen que agents policials van trencar la mà i els dits d'un dels participants i van asfixiar a un altre posant-li el genoll sobre el coll durant una reducció irregular.

La celebració de l'Esplai del Pi va acabar amb 7 identificacions i 2 persones detingudes a causa de l'abús policial de la GUàrdia Urbana

Al voltant de les dues de la matinada d'aquest dissabte, la Guàrdia Urbana es va presentar per reafirmar al centre d'esplai que havia d'acabar la festa, tal com figurava en el seu permís. En aquell moment, segons explica l'Esplai del Pi, ja ho tenien gairebé tot recollit, però la Guàrdia Urbana va dirigir-se a dues de les organitzadores per identificar-les. Se les va amenaçar que si no ho feien anirien a comissaria i, en aquest moment va començar la tensió.

Des de l'Esplai del Pi expliquen que en produir-se l'amenaça, diverses membres de l'esplai van voler gravar la situació i va ser llavors quan es va produir la primera de les agressions per part de la Guàrdia Urbana. A una de les mediadores se la va estirar del braç i se la va separar a la força. A partir d'aquí, l'esplai relata un episodi de violència amb reduccions agafant pel coll, estirant els cabells, utilitzant cops de puny, amenaçant amb porres extensibles i fent comentaris despectius.

El centre d'esplai relata càrregues contra una quinzena de persones menors de 22 anys i la presència desproporcionada de dos furgons, tres cotxes patrulla i quatre motos de la Guàrdia Urbana. Tot plegat va acabar amb 7 identificades i 2 detingudes.

A més, l'Esplai del Pi denuncia el mal tracte que va rebre una de les participants que va patir un atac d'ansietat durant els incidents. "Tot i l'atac d'ansietat no es truca a cap ambulància, ni es genera cap espai calmat", diuen. La policia va dir que s'emportava la noia a l'Hospital Clínic. Però després van saber que la noia no havia passat mai per l'hospital i van suposar que se l'havien emportat directament a la comissaria. "Ens han posat moltes traves per fer arribar la medicació a la nostra companya", asseguren des de l'esplai que manifesten que desconeixen si li haurà arribat correctament.

Finalment, des de l'esplai asseguren que, les persones que van anar a comissaria, van ser coaccionades, interrogades i intimidades per tal que "la versió dels fets afavorís la policia". Per aquest motiu i per les al·legacions falses de la policia, les noies van firmar com a no-conformes la denuncia.

“La policia cada cop actua amb més contundència i amb menys motius davant el jovent”

En el comunicat emès aquest dilluns, l'Esplai del Pi assegura que el que va passar dissabte "no és casualitat". "Cap de nosaltres va provocar ni incentivar la situació", diuen. Per a l'esplai, es tracta de "l'ofensiva de l'Estat contra els joves treballadors".

Remarquen que, aquesta situació, referma la "incapacitat de les institucions burgeses, com l'Ajuntament, a l'hora de respondre a les necessitats del jovent treballador". "La policia cada cop actua amb més contundència i amb menys motius davant el jovent", hi afegeixen.

Per tot això, des de l'Esplai del Pi organitzen una concentració per reivindicar "la defensa i el control dels espais" i per denunciar l'actuació policial viscuda aquest dissabte. Serà aquest divendres 26 de maig a les 17:30 h a la plaça Vicenç Martorell de Barcelona.

“Exigim explicacions i responsabilitats”

Arran del comunicat de l'esplai a través de les seves xarxes socials, el centre ha rebut diverses mostres de suport davant la situació viscuda dissabte. El Moviment de Centres d'Esplais Cristians de Catalunya (MCECC), entitat a la qual està federada l'Esplai del Pi, ha exigit explicacions i responsabilitats a l'Ajuntament de Barcelona. "L'educació en el lleure treballa per una societat pacífica basada en la cultura de la no-violència", han expressat. En el seu tuit també han condemnat l'actuació policia de la Guàrdia Urbana.

S'obre una investigació interna

El regidor de Ciutat Vella Jordi Rabassa ha anunciat a través de la seva compta de Twitter que l'Ajuntament de Barcelona ha obert una investigació interna sobre l'actuació de la Guàrdia Urbana. En el tuit publicat després del comunicat del centre d'esplai, Rabassa assegura estar "molt preocupat pel que va passar la nit de dissabte". "Tant jo com el meu equip estem en contacte amb les veïnes afectades, perquè ens preocupa el que hem vist", hi ha afegit.

En la mateixa línia s’ha expressat el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez. “El que hem vist no pot repetir-se, per això s’ha obert investigació”, ha dit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.