Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) “El pare Claret promou uns valors que fan créixer als infants com a persones”. Així explica el responsable general de l’Esplai l’Estel, Arnau Subias, el treball de l’entitat entorn la figura de sant Antoni Maria Claret. Aquesta tasca veurà els seus fruits a les activitats d’estiu que preparen, un any més, el centre d’esplai vinculat als missioners claretians. Les inscripcions s’han obert aquest mes de març per a infants nascuts del 2007 al 2015.

Subias parla de Claret com un “referent educatiu” que “permet ser millors persones”. Els monitors, amb el seu testimoni, promouen “una imatge de la societat d’acord amb l’evangeli”. En aquest sentit, es refereix a una visió en contacte amb la natura, fixant-se en les petites coses i fent companyia als altres. “Tot això arrelat al nostre país, Catalunya”, diu.

El llegat del pare Claret es transmet als infants gràcies al coneixement que l’equip educatiu té del sant. Aquesta aproximació es treballa des de l’equip pedagògic del centre a través de formacions sobre el fundador dels missioners claretians que s’ofereixen al programa formatiu dels nous monitors. En aquestes formacions es treballa “l’aportació en termes espirituals de Claret”. També a com contribuir, des de l’esplai, “a seguir fent créixer la família claretiana”, explica el responsable general.

“L’espiritualitat aporta profunditat als valors de l’entitat”

Sobre aquest treball del transcendent, Subias defensa que els esplais cristians incideixen en “una vessant més de la persona: l’espiritualitat”. Aquest treball dona “profunditat a les activitats i als valors de l’entitat”, assegura. Per a ell, és “un valor afegit” respecte a aquells esplais que no contemplen aquesta part i que “és una necessitat més com a éssers humans que cal educar i ens fa créixer”.

Aquestes activitats prenen forma en estones de reflexió al matí, abans d’anar a dormir o en eucaristies.

Els claretians a prop de l’esplai

“Amb els claretians de la comunitat de Barcelona hi tenim una relació molt estreta”. Arnau Subias explica com els missioners claretians es fan presents en el dia a dia de l’esplai. De fet, el consiliari del centre és el claretià Benjitu Yohanes Barreto. Té un paper cabdal, ja que forma part de l’equip responsable i de l’equip pedagògic de l’entitat. El consiliari també acompanya als grups i els ajuda a preparar les eucaristies i les activitats que promouen l’espiritualitat.

Amb el rector de la parròquia del Cor de Maria, el claretià Shinto Thomas, també hi tenen una relació diària. Els dos, setmanalment, “es deixen caure a les activitats d’esplai, venen a les colònies a fer l’eucaristia o a diferents sortides del curs”, explica Subias.

A més, l’esplai manté lligams amb les comunitats claretianes de Sallent, Girona, Valls o Vic on sovint van d’excursió. És una manera de fer “un intercanvi de coneixement i apropar els claretians de Catalunya als infants”, diu el responsable general de l’Esplai l’Estel.

Una vintena de monitors i 120 inscrits

“A l’esplai fem activitats pensant sobretot en el grup d’infants”. Subias assegura amb entusiasme que a les colònies i campaments de l’esplai hi ha “activitats de tota mena”. Així, anima a apuntar-se a tots els infants que encara no ho hagin fet a través d’un formulari web.

L’Esplai l’Estel va néixer el 1973 a la parròquia del Cor de Maria de Barcelona. Vinculat al Col·legi Claret de Barcelona, l’entitat compta actualment amb gairebé 120 infants inscrits durant el curs i una vintena de monitors voluntaris.

“Retornar als infants l’experiència de l’esplai”

Per a Arnau Subias, dedicar-se voluntàriament a l’esplai durant més de vuit anys és una manera de “retornar als infants la mateixa oportunitat de poder viure l’experiència de l’esplai”. Una vivència per “conèixer gent nova, aprendre i tenir una dimensió espiritual de la vida que complementi el que es pot fer a l’escola o en altres entorns més formatius”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.