Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El Museu de Montserrat (MDM) dedica la sisena edició del Curs d’Estiu a l’espiritualitat i la transcendència en l’art abstracte. Els propers dies 12 i 13 de juliol, figures de primer nivell, com l’artista Sean Scully –artífex de la intervenció a Santa Cecília de Montserrat-, Amador Vega, Friedhelm Mennekes, Sandra Sanseverino, Raquel Bouso, Paul Anel i Josep de C. Laplana impartiran diferents ponències que ajudaran a indagar particularment en l’experiència profunda de l’abstracció. El Museu de Montserrat s’ha proposat aprofundir la dimensió espiritual de l’art, especialment a partir de l’any 2015, quan Sean Scully va transfigurar l’interior de l’església romànica de Santa Cecília amb la seva creació abstracta. Fruit del contacte amb aquest artista va sorgir l’Institut Art i Espiritualitat que porta el seu nom.

Els autors i les ponències d’aquest 6è Curs d’Estiu del MDM, que porta per títol Espiritualitat i transcendència en art abstracte, són les següents: el divendres 12 de juliol Amador Vega, catedràtic d’estètica i teoria de les arts a la Universitat Pompeu Fabra, impartirà la sessió “L’art de Mark Rothko: lectures de l’abstracció”. El jesuïta alemany Friedhelm Mennekes, especialista en art contemporani aportarà les seves tesis sobre “Interrogants en un espai sagrat: Yamamoto, Kruger, Trockel i James Lee Byars”. L’artista Sandra Sanseverino intervindrà al voltant de “La claredat de Pierre Soulages”. La darrera sessió de dissabte serà impartida per Raquel Bouso, professora de filosofia a la Universitat Pompeu Fabra, sota el títol “De budes, arbres i ombres. L’espiritualitat en l’art de Tatsuo Miyajima” El dissabte 13 de juliol Josep de C. Laplana, Director del Museu de Montserrat, obrirà el dia amb “Iconoclàstia i art abstracte”. El seguirà Paul Anel, sacerdot a Brooklyn, Nova York, amb la lliçó “Cercant Déu al taller: 11 anys d’amistat amb els artistes de Nova York”. El tancament del curs serà a càrrec de Sean Scully amb “Prometeu”.

El curs tindrà lloc a la Sala de la Façana del Monestir de Montserrat, mentre que l’activitat de cloenda serà una visita, dissabte 14 a la tarda, a l’Espai d’art Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat. Tot i que l’abstracció ha estat sempre present en l’art, a partir de 1912, amb Vassili Kandinsky com a principal impulsor, es condensa en un moviment avantguardista que pretén obrir un nou capítol en la història de l’art mundial. Les figures més emblemàtiques que van seguir Kandinsky són Kazimir Malèvitx i Piet Mondrian, i tota una galàxia d’entusiastes, cadascú amb carisma singular i amb aportacions personals. No hi ha dubte que dins de tot gran artista que se sent impulsat a endinsar-se en aquest camí batega una inquietud mística de contemplar l’invisible i de dir l’indicible a partir dels mitjans materials que té a l’abast. Aquesta és la grandesa i també la limitació intrínseca de l’obra artística.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.