Vés al contingut
Catalunya Religió
Sagrada Família Papa

(Marta Nin / Jordi Llisterri – CR). Fa temps que està previst el 2010 com a data de consagració del temple de la Sagrada Família i des de Barcelona es volia donar el màxim relleu a l’obertura del temple al culte. Finalment, que sigui el papa qui consagri el temple és ja una realitat molt possible per aquesta tardor.

En un primer moment s’havia especulat aprofitar una possible visita del papa a Santiago amb motiu del Xacobeo per fer una parada Barcelona. Tot i que aquest viatge ja està descartat, les gestions per tirar endavant l’estada de Benet XVI a Barcelona han avançat molt els darrers mesos. El plantejament s’assembla més al tipus de viatges que realitza Benet XVI, curts i puntuals, en lloc de les grans gires de Joan Pau II. Per això, està més clara l’opció d’un viatge d’un dia d’anada i tornada a Barcelona, a només dues hores d’avió de Roma.

La data més clara que apareix com a possibilitat és el diumenge 7 de novembre. Aquest és el dia que Benet XVI podria presidir la primera eucaristia que se celebri a l’interior de la nau central del Temple Expiatori de la Sagrada Família i que consagri la nova basílica projectada per Antoni Gaudí. Aquest diumenge és el més proper al dia 9, en el que se celebra la consagració de la Basílica de Sant Joan de Laterà, antiga seu dels papes i mare de totes les esglésies catòliques. Una altra possibilitat és que la consagració es faci el mateix 9 de novembre.

Repercussió mundial

El temple ja està cobert i ja s’han fet les primeres proves d’acústica a l’interior de la basílica. Però a més de tenir el desig que sigui el papa qui la inauguri, des de l’Església de Barcelona fa mesos que es treballa discretament per fer realitat la visita de Benet XVI a Barcelona.

Així, segons ha pogut saber CatalunyaReligió.cat, s’ha aconseguit que des de Roma es vegi amb bon ulls aquesta possibilitat. Des de diversos nivells de l’organització vaticana s’ha donat per bona la presència del papa a Barcelona. Es valora especialment la repercussió mundial que pot tenir l’acte. La Sagrada Família és el monument més visitat de Barcelona, més de 2,5 milions de visitants cada any, però també una icona internacional i parada obligada en el circuits turístics mundials. La presència de Benet XVI donaria relleu a la inauguració però alhora refermaria la catolicitat del Temple.

Per anar tancant el cercle, s’ha aprofitat la recent visita del mes de gener del president del Pontifici Consell de la Cultura, Gianfranco Ravasi, responsable també de l’oficina encarregada dels Béns Culturals de l’Església. En la breu estada a Barcelona Ravasi va comprovar personalment la magnitud i transcendència de l’obra a de Gaudí, alhora que va poder valorar la receptivitat de la visita de Benet XVI.

Ara, la propera estada a Barcelona aquest abril del secretari d’Estat, Tarsicio Bertone, pot servir per donar el vist i plau definitiu al viatge. Bertone vindrà el 25 d’abril a la beatificació del pare Josep Tous i també presidirà la vetlla de Santa Maria a Montserrat. Els dos dies que estarà a Catalunya li permetran visitar el Temple i mantenir els contactes institucionals necessaris per valorar definitivament la visita.

Tampoc hi ha hagut cap inconvenient quan s’ha plantejat aquesta possibilitat al Govern espanyol. L’únic factor que pot fer ballar la data de la visita és el calendari electoral de Catalunya ja la visita del papa hauria de ser quan ja s’hagin celebrat les eleccions al Parlament, previstes per la tardor per no interferir en la campanya electoral.

El Temple, a punt

Aquesta primavera estarà enllestit l’espai interior del temple. Són 4.500 metres quadrats amb capacitat per a més de 10.000 persones. Només al presbiteri hi poden concelebrar 350 capellans. Tot i que l’interior ja es pugui obrir al culte, la lluminositat del projecte de Gaudí no es podrà contemplar amb tota la seva magnitud fins que s’acabin les torres situades a la coberta, que canalitzaran la llum natural que entri a la basílica. Al carrer, des de la part posterior del temple ja es pot veure com s’aixeca la torre de la Mare de Déu. La torre dedicada a Jesucrist, que serà la més alta i l’última que es farà, tindrà 170 metres d’altura. A la façana major, la que surt al carrer Mallorca i que des de l’exterior no es veu finalitzada, ja s’han col·locat les portes de bronze realitzades per Josep Maria Subirachs. La porta principal conté una petició del Parenostre en cinquanta idiomes, començant per l’arameu.

Des dels seu inicis, la titularitat i gestió de les obres del temple és responsabilitat d’una fundació canònica privada, de la qual el president nat és l’arquebisbe de Barcelona. Actualment la presideix el cardenal Lluís Martínez Sistach i l’expresident del Parlament de Catalunya Joan Rigol és el president delegat.

Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec per realitzar el Temple Expiatori de la Sagrada Família a finals del 1883. Un important donatiu va permetre a Gaudí imaginar un projecte monumental que va concretar el 1902. Poc abans de morir el 1926 va poder veure el primer campanar acabat. Amb alts i baixos, les obres van continuar al llarg de gairebé tot el segle XX, amb un impuls més important els darrers anys.

Des de fa 25 anys les obres les dirigeix l’arquitecte Jordi Bonet, fill d’un deixeble de Gaudí. El seu germà Lluís Bonet és el rector de la parròquia de la Sagrada Família i un dels promotors de la beatificació de Gaudí.

El Temple és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i ha aconseguit fer realitat una de les fites que es va marcar Gaudí: “Vindrà gent de tot el món a veure el que estem fent”. Tot fa pensar que entre ells, s’hi sumarà Benet XVI, el segon papa a visitar-lo després que ho fes Joan Pau II el 1982.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.