Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha publicat un nou informe, ‘Exportaciones españolas de armamento 2004-2013 ¿Promueve el gobierno exportaciones ilícitas de armamento?’, segons el qual el valor de les armes exportades per Espanya durant el 2013 es xifra en 3.907 milions d’euros, la quantitat més elevada que s’ha registrat fins ara. Aquest fet va permetre a l’Estat espanyol situar-se com la novena potència exportadora d’armament, per darrere de Rússia, Estats Units, Xina, França, Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Israel. Tot i això, s’espera que aquesta tendència a l’alça es mantingui i, fins i tot, segueixi creixent els propers anys, pels quals ja s’han aprovat exportacions per valor de 7.694 milions d’euros.

L’estudi, realitzat per Tica Font, Eduardo Melero i Camino Simarro, revela que la venda d’armes espanyoles a la zona d’Orient Mitjà s’ha multiplicat per deu entre 2012 i 2013, assolint un valor de 1.378 milions d’euros. El risc d’aquestes operacions es troba directament relacionat amb els conflictes i les hostilitats que s’estan produint en alguns països de la zona i que s’uneixen a un clima d’inestabilitat general en la regió. En aquest Espanya ha fet una interpretació molt laxa de la llei contra el comerç d’armes i any rere any estableix polítiques i mecanismes de promoció de les exportacions d’armes espanyoles, moltes a destinacions controvertides.

Entre els principals destinataris de l’armament espanyol s’hi troben els països membres de l’OCDE en primer lloc, que representen el 71% del total de les vendes (2.770 milions d’euros); els estats que conformen l’OTAN, que han comprat el 38% de totes les armes (1.497 milions d’euros); al tercer lloc s’hi troben els països de la Unió Europea, que suposen el 36% de les exportacions espanyoles (1.414 milions d’euros); i per últim es troben els països amb un IDH baix o mitjà, els quals han comprat el 8% del total de les armes (301 milions d’euros).

Pel que fa al tipus d’armament que ha exportat Espanya, s’hi poden trobar des de aeronaus i bucs, que representen el 75% del total de les exportacions, fins a components de les categories 6 (tancs, carros, blindats, amfibis, etc.), 4 (bombes, coets, míssils, torpedes), 3 (municions i complements) i 11 (equips electrònics).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.