Vés al contingut
Catalunya Religió
bisbes-donar-llum
Francisco César, secretari general de la CEE, i José Gabriel Vera, director de l'oficina d'informació de la CEE presenten el document 'Para dar luz' de la CEE | CEE.

CR / CEE “El més important és que qualsevol víctima d’abusos sàpiga que hi ha un lloc on se'l vol conèixer i escoltar”. I amb aquesta voluntat els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) han presentat aquest dijous el document Para dar luz sobre els abusos a l’Església. L’informa xifra en 927 les víctimes d’abusos des dels anys quaranta.

La publicació, que segons la CEE és la primera d’aquesta manera publicada per una conferència episcopal de tot el món, recull els casos d’abusos que l’Església ha pogut conèixer a través de les seves oficines de protecció de menors. Les dades revelen que són 927 víctimes les que han presentat testimoni de 728 agressors que van cometre abusos sexuals en l’àmbit de l’Església.

Sobre aquestes dades, la CEE informa que més del 99% dels agressors són homes i que, quant a les víctimes, el 82,6% són homes i el 17,38% són dones. Dels agressors també especifica que la majoria, 378 (52%), són capellans. 208 són religiosos o religioses no ordenats i 92 laics. També hi ha 23 agressors que no s’ha pogut conèixer si són o no religiosos. Finalment, l’informe detalla que el 63,60% d’aquests agressors han mort mentre que el 36,40% continuen vius.

L'informe de la CEE remarca la importància de col·laborar amb la justícia penal

El document presentat per la CEE posa al centre la protecció dels denunciants i reforça el dret penal, però no el substitueix. En el document s'insisteix en l'obligació dels bisbes, capellans i consagrats de col·laborar amb la justícia penal dels estats. També assenyala l'obligació de col·laborar amb la Fiscalia.

Es tracta d'un document únic que "unifica i té vigència per tota l'Església Espanyola", subratllen els bisbes. D'aquesta manera s'evita la proliferació de "normes particulars" i es reforcen "les garanties jurídiques".

En total són set volums dividits en tres parts diferenciades: una part documental amb els protocols d'institucions eclesials, congregacions religioses i diòcesis; una part de normativa canònica per l'actuació davant d'aquests casos; i un tercer punt sobre els casos coneguts. Aquesta darrera és, segons la CEE, la "part viva de l'informe", ja que s'anirà actualitzant a mesura que s'obtinguin noves dades.

“La condició de víctima no prescriu”

L'informe s'ha fet gràcies a les més de 200 oficines de protecció de menors que la CEE ha implementat els darrers anys. Són oficines, subratllen, que tenen una dimensió pastoral i no judicial. Per aquest motiu, poden acollir tots els testimonis. "No hi ha prescripció perquè la condició de víctima no prescriu", diuen.

El document l’ha presentat aquest dijous en roda de premsa el secretari general de la CEE, Francisco César García, i el director de l’oficina d’informació de la CEE, José Gabriel Vera.

El document Para dar luz es complementa amb la instrucció sobre abusos sexuals que la CEE va aprovar en la passada reunió del mes d'abril. Uns documents que es treballen des de setembre de 2018. Quan l'Església va fer pública la instrucció sobre abusos sexuals a menors i persones vulnerables va demanar "perdó" i es va comprometre "amb la recerca de la veritat i la realització de la justícia".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.