Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 16/03/2021

Per saber-ne més

(CR/Vatican News) La Congregació per a la Doctrina de la Fe ha contestat amb una negativa a aquesta pregunta. “L’Església disposa del poder per impartir la benedicció a unions de persones del mateix sexe?”. Segons el Vaticà, no. Aquest dilluns ha fet pública la resposta al “dubium” formulat junt amb una nota explicativa que signa el prefecte de la congregació, el cardenal Lluís Ladaria i el secretari, l’arquebisbe Giacomo Morandi.

Consideren que no és lícit que els sacerdots beneeixin a les parelles del mateix sexe que demanin un reconeixement religiós a la seva unió. Aquesta és una consideració que no només afecta les parelles homosexuals, sinó a totes les unions que impliquen l'exercici de la sexualitat fora de el matrimoni. Un altre motiu per a la negativa és el risc d'assimilar erròniament la benedicció de les unions del mateix sexe al sagrament del matrimoni.

Entre les raons de la resposta negativa, apunten que les benediccions són “sacramentals”. És a dir, accions litúrgiques de l'Església, i que requereixen que el que es beneeixi estigui “objectivament ordenat a rebre i expressar la gràcia, en funció dels designis de Déu inscrits en la Creació”. Diuen que les relacions, fins i tot estables, que impliquen una praxi sexual fora de el matrimoni, fora de “la unió indissoluble d'un home i una dona”, oberta a la transmissió de la vida no responen a aquests “designis de Déu”, tot i que hi hagi “elements positius” en aquestes relacions.

El papa Francesc n’ha estat informat i ha consentit la publicació de la resposta i de la nota que l'acompanya. Tot plegat després que el mes d'octubre es fessin públiques unes declaracions del Papa en el documental Francesco en què demanava protecció legal per a les parelles homosexuals.

El posicionament de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, apunten, no exclou “que s'imparteixin benediccions a les persones individuals amb inclinacions homosexuals, que manifestin la voluntat de viure en fidelitat als designis revelats per Déu”, mentre que declara il·lícita “tota forma de benedicció que tendeixi a reconèixer les seves unions”.

El document subratlla “una sincera voluntat d'acollida i d'acompanyament de les persones homosexuals, a les quals es proposen camins de creixement en la fe”. Ho relaciona amb l'exhortació Amoris Laetitia, que parla de l’"ajuda necessària” a les persones homosexuals “per comprendre i realitzar plenament la voluntat de Déu en la seva vida”.

També distingeix entre les persones i la unió entre elles. I diu que la negativa a la benedicció de la unió no implica un judici sobre les persones individuals implicades, que han de ser acollides “amb respecte, compassió i delicadesa” evitant “tota marca de discriminació injusta”, com ja s'afirma en els documents magisterials: “No és una discriminació injusta, no hi ha un judici sobre les persones”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.