Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR/Bisbat de Lleida) Nova iniciativa solidària i ecològica, visible al sostre de l’església del Pilar de Lleida. Aquest dilluns s’ha acabat la instal·lació d’energia solar fotovoltaica de quasi 15 kW, amb 34 panells solars, amb autorització del bisbat de Lleida. És la segona parròquia d’aquesta diòcesi que instal·la plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum. El mes de març ho va fer per primera vegada la parròquia de Santa Maria de Gardeny.

“La idea és esdevenir una comunitat energètica, amb la idea que l’energia solar, que és gratuïta, pugui ser convertida en energia elèctrica i pugui beneficiar a tothom; està fet d’una manera solidària, ecològica i amb un sentit de facilitar i afavorir el bé comú”, explica el rector de la Unitat Pastoral Pilar-Magdalena de Lleida, Carles Sanmartín.

El projecte ha sorgit de la voluntat per part d’aquesta unitat pastoral de seguir les orientacions del papa Francesc. El pontífex va convidar a tots els cristians i cristianes a fer passos concrets en la cura de la natura en l’encíclica Laudato si’. És en aquesta línia que ha nascut a Catalunya la xarxa Ecoparròquia, que impulsa Justícia i Pau, per difondre línies d’acció concretes vinculades a aquest pensament ecosocial. Des d’aquesta comunitat cristiana de Lleida han expressat la voluntat de formar-ne part.

En aquest cas persegueixen tres objectius: generar energia neta; propiciar l’autoconsum que redueixi la despesa mensual en el rebut de la llum de les parròquies Verge del Pilar, i Maria Magdalena de Lleida amb els seus tres pisos parroquials i, per últim, apostar per les anomenades "comunitats energètiques" que possibilitin de manera comunitària, generar i compartir energia fotovoltaica, amb criteris socials, solidaris i pel bé comú.

’empresa encarregada de dur a terme els treballs, especialitzada en aquestes instal·lacions, ha estat Becquel, amb seu a Alcarràs. Ara s’ha dut a terme la primera fase d’un projecte que en el futur en preveu dues més.

Combatre la pobresa energètica

En aquesta primera fase la instal·lació fotovoltaica generarà energia que des del primer moment beneficiarà a la parròquia del Pilar. Posteriorment una part d’aquesta energia generada, beneficiarà també a la parròquia de Maria Magdalena i els seus tres pisos, en els quals hi viuen actualment persones en situació de vulnerabilitat.

A la segona i tercera fase, es preveu col·locar més panells solars amb l’objectiu de poder ampliar la instal·lació fins a uns 40 kW. Aquesta energia generada en aquestes segona i tercera fases, serà destinada a compartir-la íntegrament amb famílies del barri –la major part d’elles que es troben en situació de pobresa energètica– i que viuen en un radi de 500 metres al voltant de la parròquia del Pilar, perquè és el lloc on es generarà l’energia fotovoltaica (com així ho permet la normativa actual).

Per poder dur terme aquestes fases futures, es necessitarà la col·laboració econòmica de persones i entitats que vulguin participar en aquesta iniciativa solidària i ecològica.

Cal assenyalar que en tot aquest procés han comptat amb l’assessorament de l’Agència de l’Energia de l’Ajuntament de Lleida. Amb els seus tècnics anem estudiant com facilitar que famílies en situació de pobresa energètica del barri, puguin també beneficiar-se de l’energia que es podria generar en una segona i tercera fase.

El cost d’aquesta primera fase és d’uns 16.000 € que serà pagat per les dues parròquies, amb les aportacions dels seus fidels.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.