Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(Renato Martinez – Vatican News) "Orientacions Pastorals sobre els desplaçats interns", és el nou document de la Secció de Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, que va ser presentat aquest dimarts, 5 de maig, amb la intervenció del cardenal Michael Czerny, Fabio Baggio, i Amaya Valcárcel.

"Orientar el ministeri de l'Església amb els desplaçats interns en la planificació i el compromís pràctic, en la promoció i el diàleg", és aquesta la finalitat que emergeix de la conferència de presentació de el llibre: "Pastoral Orientations on Internally Displaced People" - "Orientacions Pastorals sobre els Desplaçats Interns", que va tenir lloc el matí d'aquest dimarts, 5 de maig, en directe des de la seu de Vatican News. A la presentació van participar: el cardenal Michael Czerny, S.J., subsecretari de la Secció de Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral; Fabio Baggio, C.S., subsecretari de la Secció de Migrants i Refugiats de la mateixa Dicasteri; i Amaya Valcárcel, Coordinadora Internacional d’incidència del Servei Jesuïta a Refugiats (JRS).

Cardenal Czerny: orientar el ministeri de l'Església amb els desplaçats interns

El subsecretari de la Secció de Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, en la seva intervenció va recordar la preocupació que el Papa Francesc ha manifestat des de l'inici del seu pontificat, en el "acompanyar totes les persones que d'una manera o una altra es veuen obligades a fugir ". Per això, el Pontífex va establir la Secció de Migrants i Refugiats (M & R) que des de principis de 2017, té la missió d'ajudar els bisbes de l'Església i a tots aquells que serveixen a les persones vulnerables que es desplacen.

"Un camí en favor de les persones vulnerables"

El Cardenal Czerny va fer un recorregut dels diferents moments i intervencions de la Secció de Migrants i Refugiats en favor de les persones que es veuen forçades a fugir de casa seva. És així que va recordar que, el 2017, la M & R va establir 20 Punts d'Acció Pastoral, per a institucions catòliques i organitzacions de la societat civil que atenen migrants i refugiats. Aquest mateix any, la Santa Seu va proposar els 20 punts d'acció com la seva contribució a la redacció, negociació i adopció dels Pactes Mundials de les Nacions Unides sobre els refugiats. En 2018, seguint un procés similar, la M & R va preparar les Orientacions Pastorals sobre el Tràfic de Persones per proporcionar consideracions i propostes clau que els catòlics i altres interlocutors poden utilitzar en el seu ministeri pastoral. L'any passat, la M & R va tornar a celebrar dues consultes amb líders de l'Església i organitzacions associades, amb professionals i acadèmics que treballen en l'àmbit dels desplaçaments interns.

Orientacions pastorals sobre els desplaçats interns

El dia d'avui, ha assenyalat el Cardenal Czerny, "ens complau presentar les Orientacions pastorals sobre els desplaçats interns, aprovades pel Sant Pare i destinades a orientar el ministeri de l'Església amb els desplaçats interns en la planificació i el compromís pràctic, a la promoció i el diàleg". Fent referència a el context actual, el subsecretari va dir que, en aquesta època de pandèmia, el virus no distingeix entre els que són importants i els que són invisibles, entre els assentats i els desplaçats: tots són vulnerables i cada infecció és un perill per a tots .

Reconèixer, donar suport, promoure i integrar els desplaçats

Les Orientacions Pastorals sobre els Desplaçats Interns, va precisar el Cardenal Czerny, pretenen que els més de 50 milions de desplaçats interns actuals siguin reconeguts i recolzats, promoguts i eventualment reintegrats, perquè puguin exercir un paper actiu i constructiu al seu país, fins i tot si causes poderoses, tant naturals com humanes injustes, els han obligat a fugir de les seves llars i a refugiar en un altre lloc. Ja que, en el món post-COVID-19 que està sorgint, la seva contribució serà molt necessària.

Baggio: acollir, protegir, promoure i integrar també als desplaçats

Per la seva banda, Fabio Baggio, CS, subsecretari de la Secció de Migrants i Refugiats de la mateixa Dicasteri ha assenyalat que, les Orientacions Pastorals sobre els Desplaçats Interns adopten la definició que figura en els Principis Rectors de les Nacions Unides sobre els Desplaçaments de 1998 . Així mateix, ha dit que segons les dades més recents de l'Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC, 2020), el 2019 es van registrar 33,4 milions de nous desplaçats interns arreu del món. 8,5 milions es van veure obligats a abandonar casa seva a causa de conflictes de diversa índole, mentre que 24,9 milions ho van fer a causa de catàstrofes.

Les Orientacions es relacionen amb els verbs dels migrants

A partir d'aquesta situació, Baggio va subratllar que, l'enorme magnitud d'aquesta migració forçada, juntament amb el seu freqüent invisibilitat i la vulnerabilitat que causa, han portat a la redacció d'aquest document. Per això, les Orientacions Pastorals sobre els Desplaçats Interns es nodreixen de la riquesa del Magisteri universal i local i de la llarga tradició pastoral de les accions que l'Església, en diferents parts de món, ha emprès en benefici d'aquests habitants de les perifèries existencials . A més, aquestes Orientacions s'agrupen entorn als quatre verbs amb els quals el Sant Pare ha volgut sintetitzar la pastoral dels migrants: acollir, protegir, promoure i integrar.

L'estructura de el document destaca les respostes i desafiaments

El subsecretari d'aquest Dicasteri va explicar que l'estructura de les Orientacions destaca per una banda els desafiaments i per un altre les respostes que han de ser reforçades i/o implementades per l'Església. A la primera verb, "acollir", s'associa un primer repte constituït per la freqüent invisibilitat dels desplaçats interns, el que, juntament amb la manca de dades i l'absència del seu reconeixement formal, augmenta la seva vulnerabilitat. A el segon verb, "protegir", se li atribueix un segon repte plantejat per la manca d'instruments internacionals de protecció. Concretament, es considera l'augment de la vulnerabilitat de les persones i a fràgils, la proliferació del tràfic i les condicions de risc en les zones urbanes i els camps de refugiats. Sota el tercer verb, "promoure", el document introdueix el desafiament de la inclusió socioeconòmica, que necessàriament implica el reconeixement i la identificació personal. El tractament de l'últim verb, "integrar", comença amb el repte d'elaborar solucions duradores, que prevegin tant la integració de les persones desplaçades a les comunitats d'acollida com, si és possible, el seu retorn a casa.

L'Església no és indiferent als desplaçats interns

Abans d'acabar la seva intervenció, Baggio va precisar que, les Orientacions conclouen amb un punt dedicat a la importància de la cooperació entre tots els implicats, el foment de la tasca conjunta entre totes les realitats catòliques, la col·laboració interconfessional i interreligiosa, i la voluntat de coordinar els esforços amb les institucions pertinents, els organismes internacionals i altres entitats de la societat civil.

Amaya Valcárcel: el JRS costat dels desplaçats interns

L'última intervenció d'aquesta conferència de premsa, va estar a càrrec d’Amaya Valcárcel, Coordinadora Internacional d'incidència del Servei Jesuïta a Refugiats (JRS), que va recordar que la missió d'aquesta institució és acompanyar, servir i defensar els drets dels migrants forçosos, entre aquests als IDP i que treballa amb poblacions desplaçades internes en 14 països. Així mateix, Valcárcel ha precisat que, el major problema dels IDP és la seva invisibilitat. "Els governs nacionals i fins i tot les organitzacions internacionals centren la seva atenció en assumptes domèstics o altres temes migratoris". Un altre problema és la limitació a l'accés a poblacions desplaçades, ja que es pot veure restringit a causa del conflicte o de la falta de reconeixement dels seus drets i necessitats. La crisi social i econòmica produïda pel COVID-19 pot resultar en una major invisibilitat i una major restricció als IDP.

Colòmbia el país amb major nombre de desplaçats a nivell mundial     

A més, la responsable d'incidència del JRS ha assenyalat que, el servei dels jesuïtes treballa en diferents contextos de desplaçament intern donant respostes diferents segons les necessitats de la població desplaçada. I va posar com a exemple el cas de Colòmbia, on la xifra de desplaçats interns supera els 5 milions i mig (5.576.000 a desembre de 2019). Aquest desplaçament intern continua, el que manté a Colòmbia com el país amb el major nombre acumulat de desplaçats a nivell mundial. És un repte vigent i les polítiques d'atenció a tots aquests IDPs no són clares avui a Colòmbia.

Necessitats de protecció i atenció al Kurdistan iraquià

Un altre exemple d'aquests desplaçaments interns, va assenyalar l'advocada, són els supervivents Êzidî a la zona de Duhok del Kurdistan iraquià, on dones i nens s'enfronten a significatives necessitats de protecció i atenció psicosocial a causa del desplaçament crònic i a el trauma de la captivitat dels seus éssers estimats a les mans de ISIS. "Allà - va precisar la Dra. Valcárcel - el JRS proporciona assistència psiquiàtrica als adults i suport educatiu als més petits". El nombre total d'IDP a l'Iraq és de 1.555.000. Recentment 975 persones van haver de desplaçar-se entre 18 i 22 de març al districte de Nínive com a resultat de les fortes inundacions.

JRS a la banda de les poblacions més vulnerables

Així mateix, Valcárcel va citar altres experiències de la feina de Servei dels Jesuïtes per als Refugiats a l'estat de Kachin, a Myanmar; a Burundi on estan treballant amb els desplaçats que retornen a les seves llars després de les tensions sociopolítiques; al Sud del Sudan on treballen en la promoció de l'educació a la pau, la resolució de conflictes i la reconciliació; en Afganistan, on busquen desenvolupar solucions a llarg termini per als IDP inclouen projectes d'educació a la pau i el suport psicosocial, així com l'alfabetització d'adults, l'educació de qualitat per a nens i nenes, la capacitació de professors. "Fer visible aquestes situacions - va afirmar - és clau perquè la cooperació internacional es necessita urgentment".

El Papa posa a centre als desplaçats interns

Finalment, la representant de l'JRS va dir que, per a una organització d'Església com és el Servei Jesuïta a Refugiats, és clau que el Sant Pare publiqui un document Orientacions per al treball amb IDPs, ja existia el perill que aquesta població - ni més ni menys que uns 50 milions de persones - quedés totalment invisibilitzada. "Agraïm profundament a el Sant Pare que una vegada més - va concloure Amaya Valcárcel - hagi posat en el centre a les persones que estan a la perifèria del nostre món, en aquest cas els desplaçats interns".