Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Els equips de les escoles de Lestonnac - Companyia de Maria parlen sovint “d'allargar la mà”. Aquest lema informal, en llenguatge civil, es traduiria com la dinàmica col·laborativa de qui compta amb els altres i els ajuda sempre que pot. Però en termes d'Església significa practicar l'Evangeli. En el marc del nou projecte de renovació pedagògica, anomenat Signa, aquesta orde femenina dedicada a l'educació vol apuntalar també els seus pilars pastorals. La proposta afecta els processos d'evangelització, implica revisar el model pastoral i posar l'esforç en projectar “la bona notícia”.

“Volem fer el que feia santa Joana: deixar-nos impactar per la realitat econòmica, social i també eclesial”, explica Joan Ortín, responsable de l'àmbit d'educació de la fe de l'Equip de Titularitat de Lestonnac - Companyia de Maria. Ortín posa l'accent de forma especial en la realitat d'Església. “Sentim que la crida és molt més gran”, diu al·ludint el moviment d'actualització, obertura i reforma impulsada pel papa Francesc.

Des de Lestonnac - Companyia de Maria se senten impel·lits per aquesta oportunitat i entenen que la resposta passa per una proposta integral de la fe. La línia de treball que han endegat passa per fer una relectura de l'evangelització als centres. Estan estudiant com treballar la proposta de fe de forma més integrada, lluny del model de compartiment estanc dels departaments de pastoral. “Això implica canvis d'estructura en els nostres centres”, diu Ortín per il·lustrar repercussions pràctiques.

“Volem anar molt a l'essència, tenir molt clar que la nostra existència i el nostre missatge com a centres educatius és la bona notícia i l'Evangeli, que l'hem de donar a conèixer, acompanyar-la i celebrar-la”. Amb quines implicacions? Ortín diu que les escoles han d'actualitzar el llenguatge, revisar quina imatge projecten. Però també cal dotar de recursos l'equip docent.

Una formació teològica bàsica

Com a exemple, el responsable de pastoral de Lestonnac explica que d'aquí a un mes i mig ofereixen un nou curs de Bíblia als professors: “Què suposa el llenguatge o com transmetem el missatge de Jesús” són qüestions que projecten com educar en la fe.

El pla de formació permanent del professorat inclourà formació teològica i religiosa. Es revisaran inèrcies i rutines de l'animació pastoral per reformular allò que grinyoli davant del nou model de Signa, que recorda la centralitat de la persona. L'esquema d'aquest projecte pedagògic –que presenta un triangle entre escola, família i educador, amb la persona al centre– es replica en l'àmbit pastoral. Es tracta d'educar els alumnes en la interioritat i en una ”visió cosmopolita global”, així com treballar el seu lideratge. I fer-ho sota un mateix paraigües, evitant que l'experiència de fe es visqui de forma parcel·lada.

De tot plegat n'estan parlant aquests dies amb els equips directius i de pastoral. La setmana vinent es reuneixen equips directius per treballar aquests pilars; a posteriori, ho faran els equips de pastoral; i el proper 12 de febrer la proposta aterrarà amb el professorat de religió. “Amb aquesta proposta volem transmetre un missatge de transparència”, diu Ortín. “Més que radicalitzar-nos, volem ser molt clars amb les famílies”. Una línia que els diferencia d'altres centres concertats no religiosos, però que voldrien poder compartir amb la resta d'escoles cristianes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.