Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete –CR) Les quatre escoles catalanes que pertanyen a la congregació de les Franciscanes Missioneres de la Immaculada Concepció han emprés un nou camí educatiu. Les escoles de Sant Cugat, Vilassar de Mar, de la Plaça Universitat de Barcelona i la del barri del Poblenou s'unifiquen en Institució Educativa Franciscana.

"Calia fer una aposta de futur que permetés perviure la missió originària", explica M. Àngels Cifre, directora del projecte d'Unificació. Per tenir un pes específic, una gestió conjunta i una línia pedagògica comuna s'ha optat per la unificació.

Fins ara les quatre escoles franciscanes que hi ha a Catalunya assumien la gestió de manera individual. Per tal de deixar "una empremta dels valors de la congregació franciscana", afirma Cifre, "les germanes responsables de la titularitat de les escoles s'han qüestionat quin era el pas necessari com aposta de futur", i el resultat més adequat ha estat la unificació educativa en una sola Institució.

Anna Ravell, la fundadora

L'estil educatiu no canvia ja que totes les escoles seguien la mateixa educació basada i inspirada en els principis llegats per la fundadora de la Congregació, Anna Ravell. Una fundadora que en ple segle XIX va veure la necessitat d'educar les nenes de l'època i que tenia com a referent de vida a sant Francesc d'Assís.

El que sí s'ha modificat ja i és ben visible és la imatge corporativa de les escoles. "No perdem de vista que avui dia una imatge val més que mil paraules i la identificació corporativa de cada escola era fins ara diferent". El primer pas, doncs, "tot i que no és el més important", anuncia Cifre, és el canvi de logo i marca corporativa. Fins ara cada escola tenia un nom diferent, i ara cada centre educatiu es dirà Franciscanes, seguit del territori on es trobi l'escola.

Pel que fa al logo l'escollit correspon a la lletra "F" amb un traç que  simula una feina de papiroflèxia, feta a mà, "en sintonia amb les tasques manipulatives escolars". Al costat de la "F" hi constarà la localitat dels diferents centres educatius de la institució educativa. Els colors escollits són el taronja i el verd. "Al·ludeixen a colors de la natura com a referents dels valors de sant Francesc d’Assís que inspiren l’ideari de la institució educativa franciscana".

Els passos a partir d'ara passen per generar també una línia pedagògica comuna, "que no voldrà dir uniforme ni igual", matisa Cifre. L'acte inaugural de la unificació de la Institució Educativa va tenir lloc el 5 de setembre i va aplegar unes 120 persones entre personal docent i germanes de la congregació.