Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Abadia de Montserrat) La Basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà aquest estiu un nou cicle de concerts d’orgue -per segon any es fa en format de proximitat-, que estarà protagonitzat per intèrprets de projecció internacional d’àmbit local. Els quatre concerts del Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021 (FIOM 2021) partiran de la música de Johann Sebastian Bach fins a compositors contemporanis.

El FIOM 2021 s’obrirà aquest dissabte 19 de juny, a les 21h, amb el concert titulat “Del Barroc al Classicisme organístic”, protagonitzat per l’Escolania i la Capella de Música de Montserrat, i l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Xavier Puig i acompanyat a l’orgue per Álvaro Carnicero, que interpretaran el Concert en Si bemoll major, op. 4 núm. 6, de G. F. Händel, el Magníficat d’Anselm Viola, mestre de l’Escolania, per a orgue i orquestra, i la gran Missa in honorem B. V. M. en Mi bemoll major Hob XXII: 4, de Joseph Haydn. Els solistes seran els antics escolans Xavier Mendoza, baríton, i Roger Padullés, tenor.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat. Cassià M. Just, in memoriam (FIOM) es podrà gaudir en directe els dissabtes 19 de juny, 24 de juliol i 7 i 21 d’agost (21h), a la Basílica de Santa Maria –l’entrada és gratuïta, però cal fer reserva prèvia de localitat a https://abadiamontserrat.cat/FIOM, perquè l’aforament està reduït seguint les indicacions del Procicat-, i també a través de la ràdio i la TV: la Xarxa de Comunicació Local l’oferirà en directe per les ràdios locals i TV locals (el primer concert, per això, serà en diferit, el mateix dissabte, a les 22.30h, per les TV locals, i pròximament per les ràdios locals). Si es vol seguir en directe: Montserrat Ràdio i TV (https://abadiamontserrat.cat/TV) –tant per ràdio com per TV en streaming-.

Els altres concerts del FIOM 2021 seran el dissabte 24 de juliol, amb l’organista José Luis Echechipía París, organista titular del Monestir de Leyre i promotor del món organístic de Navarra, acompanyat pel també navarrès Pello Ruiz Huici a l’oboè. Serà una mostra de la música de Bach en diàleg amb l’òboè. Interpretaran obres de Domenico Scarlatti, Johann S. Bach, Josep Pla, Jesús Guridi i Ralph Vaughan Williams.

El dissabte 7 d’agost se celebrarà el tercer concert del Festival, en el que l’organista coreà resident a Madrid Riyehee Hong interpretarà un programa centrat en les variacions per a orgue que començarà pel Passacaglia de Bach, obra de referència del P. Cassià M. Just, fins a la dinàmica contemporània de les variacions per a orgue. Tocarà peces de Claude Balbastre, Johann S. Bach, Eugine Gigout, Charles-Marie Widor, Dudley Buck i Alexandre Guilmant.

El darrer concert del FIOM 2021 serà el dissabte 21 d’agost i anirà a càrrec de l’asturiana Susana García Lastra, actualment és l’organista titular de l’església de Los Venerables de Sevilla, que interpretarà a l’orgue de Montserrat música de J. S. Bach fins a Henry Mulet, passant per autors com ara J. Gabriel Rheinberger, Luis Mariani, John Cage, Jan Zwart, M. Hélène Bonis, René Louis Becker i Domingo Arquimbau.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.