Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El proper 28 de novembre es compliran 50 anys del primer concert que va oferir l’Escolania de forma regular fora de Montserrat. Fins a aquell moment, el cor montserratí només havia cantat fora del monestir de forma excepcional. Aquella actuació es va produir arran d’unes audicions per a escolars, organitzades per Joventuts Musicals, que van tenir lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona. En total van fer sis actuacions, entre el novembre de 1968 i l’abril de 1969. Aquell mes d’abril van fer el mateix concert per al gran públic, amb l’Orfeó Català, i a partir d’aquí ja va començar una activitat continuada, i regular, d’actuar també fora de la Basílica de Santa Maria de Montserrat.

Des de la seva creació, al segle XIII, i fins al 1968, l’Escolania només oferia concerts a Montserrat. De fet, es conserven enregistraments, des dels anys vint del segle passat, de nombroses audicions per a la comunitat benedictina o per a ocasions especials. Puntualment, el cor montserratí havia fet alguna sortida, com ara l’any 1950, quan van viatjar a Roma en motiu de la proclamació del Dogma de l’Assumpció, però no era l’habitual.

Des del novembre de 1968, l’Escolania ha fet 558 concerts, repartits de la manera següent: 339 a Catalunya –amb una mitjana de 6/7 per any-, 147 a l’estranger –uns 3 anuals-, 35 a Montserrat, 21 a la resta dels Països Catalans i 16 a la resta de l’Estat espanyol. L’Escolania ha ofert concerts en 22 països. El que més visitat ha estat França (12 vegades), seguit d’Alemanya i d’Itàlia (8 cops cadascun), Bèlgica (5), Rússia (3), Àustria (2), Estats Units (2, i també un cop Puerto Rico), Holanda (2), Hongria (2), Japó (2), Luxemburg (2), Polònia (2), Portugal (2), Anglaterra (1), Canadà (1), Irlanda (1), Israel (1), Mònaco (1) i Xina (1).

A la Catalunya Nord ha cantat 7 vegades, 6 a Andorra, 5 a les Illes Balears i 2 al País Valencià; mentre que a Madrid ho ha fet en 5 ocasions, 3 al País Basc, 2 a Andalusia i un cop a l’Aragó, a Castella i Lleó i a Galícia, respectivament.

Cal recordar que l’Escolania no promou la realització de concerts, a excepció dels que es fan a Montserrat. I és que la realització de concerts no és la finalitat principal de l'Escolania, que és la de cantar a Montserrat regularment –ho fa dos cops al dia: la Salve Regina i el Virolai al migdia, i la Salve Regina i el motet polifònic al final de l’ofici de Vespres- i solemnitzar la litúrgia del Santuari.

L’Escolania, sempre que ha actuat fora de Montserrat, ho ha fet a petició d'entitats organitzadores: generalment festivals, però també parròquies o entitats que demanen poder fer un concert de l'Escolania per tal de solemnitzar alguna efemèride o festa important que celebrin. Cal dir, per això, que la realització de concerts també beneficia als nois que la formen en cada moment, ja que són un alꞏlicient important i representen una oportunitat d'aprendre a fer música en viu, a més de ser un complement cultural molt valuós per a la seva educació. I és que cada cop que l’Escolania realitza un concert fora de Montserrat l’entitat organitzadora ofereix als escolans una visita cultural en algun museu, centre històric, indústria... de la població on canten. D’aquesta manera, els escolans poden anar coneixent el país i fer connexions amb el que aprenen a l’escola. Com a dada, un escolà que canti 4 anys al cor pot arribar a fer unes 60 visites culturals.

A banda de l'activitat concertística, l'Escolania també surt de Montserrat per a la celebració d'actes litúrgics importants, com per exemple, recentment, la consagració de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona (2010) o la Beatificació dels Màrtirs de Montserrat, a Tarragona (2013).

La propera gira a l’estranger, a Alemanya

Coincidint amb l’aniversari del primer concert fora de Montserrat, l’Escolania ha tancat la propera gira internacional, que tindrà lloc del 28 de maig al 3 de juny a Alemanya. Concretament, ha estat convidada per un festival de cors infantils: el “5. Knabenchorfestival Bad Tölz 2019”, que l’organitza la ciutat de Bad Tölz, i en el qual cada edició hi canten el cor local, el Tölzer Knabenchor, i dos convidats. En aquesta ocasió, els convidats són l’Escolania i el cor alemany Limburger Domsingknaben.

Curiosament, entre el Tölzen Knabenchor i l'Escolania hi va haver relació als anys 70. Els dos cors van enregistrar conjuntament dos discs per Harmonia Mundi. El primer va ser la "Missa Romana", de G. B. Pergolesi, que es va gravar a Roma l’any 1972. El segon va ser la “Missa Salisburgensis”, atribuïda a Benevoli, que es va fer a Salzburg també el 1972. Dies abans de la participació en el festival, l’Escolania oferirà un concert a la ciutat de Nürnberg, a la parròquia de St. Bonifaz, a la qual pertany l’ex escolà alemany Firmin Munsi, que va estudiar el curs passat a l’Escolania.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.