Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) L'Escola Vedruna de Balaguer va celebrar divendres el cinquantè aniversari de la nova escola, en el marc de les celebracions dels 170 anys de presència de les Religioses Vedrunes a la capital de la Noguera i al bisbat d'Urgell, i 190 de la fundació de l'Institut religiós per santa Joaquima de Mas i de Vedruna a Vic.

Una missa multitudinària en la qual van participar part dels 781 alumnes de l'escola, antigues alumnes i professorat, presidida per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, a l'església del Sagrat Cor de Balaguer, on es va iniciar la festa.

Dins l'Eucaristia, els joves de 1r de Batxillerat van oferir una presentació, en la qual es va posar en relleu la identitat cristiana de l'escola, els seus valors i tot el que ha significat per a moltes generacions d'infants i joves de la comarca de la Noguera. L'Escola té avui dues línies d'ensenyament des de P1 i fins a segon de batxillerat. A la missa, van concelebrar el rector de Santa Maria i arxiprest, mossèn Joan Pujol, mossèn Jordi Profitós, mossèn Ramon Solé i mosseǹ Alfons Velásquez.

La intuïció pedagògica de Santa Joaquima

Enguany, la presència de la Congregació i del col·legi arriben als 170 anys a la diòcesi d'Urgell, on van arribar el 1846. Aquell any, les germanes vedruna van començar una escola a Balaguer, l'any següent en van obrir una altra a Ribes de Freser (que ja no existeix) i el 1854 van iniciar la tasca de formació a Puigcerdà, totes en vida encara de la santa fundadora.

L'Escola Vedruna actual és hereva d'una iniciativa educativa impulsada per una gran educadora: Santa Joaquima de Vedruna, a través de la seva fundació Germanes Carmelites de la Caritat. La seva intuïció pedagògica va dur-la a liderar el projecte d'una gran xarxa escolar, present avui a més de vint-i-cinc països de quatre continents, per impulsar l'educació amb una identitat i un estil propis. A Balaguer, l'escola és punt de referència en l'ensenyament: al llarg de dècades, primer moltes nenes i jovenetes, i després oberta a ambdós sexes, milers de persones han rebut educació escolar i els valors cristians.

Les germanes carmelites s'establiren a Balaguer el 1846 per tenir cura dels malalts de l'hospital de la ciutat i per donar ensenyança a les nenes. L’Ajuntament va demanar que vinguessin les religioses el 13 de febrer, i l’1 de maig es va signar una concòrdia entre l’Ajuntament i la mare superiora de les carmelites, Joaquima de Vedruna, per a fer-ho realitat.

Mentre la comunitat de germanes creixia, durant la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX, les carmelites van canviar d'ubicació i prestació de serveis, i a partir de 1930 van dedicar-se definitivament a l'ensenyament de nenes.

Després de les dificultats i persecució que va imposar la Guerra Civil, es va viure a l'escola una època de recuperació i progrés que culminà als anys seixanta, quan van acordar comprar un terreny per construir-hi el nou col·legi, i el curs 1964-65 es va fer el trasllat al nou centre. Aquesta fita és molt assenyalada, i des del mes de juny de l'any passat s'han portat a terme diverses activitats per celebrar-ho. La darrera, la conferència del pedagog i filòsof Gregorio Luri, el passat 8 de febrer. Acabaran el 18 de juny, coincidint amb la cloenda del curs.

La celebració dels 50 anys de l'estrena del nou edifici va començar amb la festa de final de curs del mes de juny passat, amb la qual la comunitat educativa hi ha posat molta il·lusió. El 16 d'abril se celebrarà una Jornada Esportiva Vedruna, on l'escola participa molt activament, i el 21 de maig es preveu una festa d'ex-alumnes amb una ruta pel Balaguer vinculat a l'escola, una exposició que recull en imatges aquests 50 anys d'història, una missa solemne, i un sopar de germanor. El nou col·legi el forma un edifici de tres naus amb quatre patis, amb instal·lacions de primer nivell que la situen com una escola de gran qualitat.

Una diada molt significativa

La jornada d'aquest 26 de febrer ha estat una jornada festiva amb l'Eucaristia, un certamen literari, un de dibuix i un de fotografia matemàtica van fer gaudir els assistents, que van compartir també una xocolatada amb coca. Va ser el mateix dia en què les escoles vedruna d'arreu del país celebraven també els 190 anys de la institució i, al vespre, es reunien a Vic per a fer públic que a partir d'ara s'apleguen en una única fundació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.