Vés al contingut
Catalunya Religió

(Escola Pia de Catalunya) Durant aquest curs, els diversos grups de joves de l’Escola Pia de Catalunya han estat treballant sobre els continguts del proper Sínode sobre els joves que ha convocat el papa Francesc per aquest octubre. La comissió organitzadora del Sínode de l'Escola Pia de Catalunya ha preparat un qüestionari per als joves i diversos grups d'adults formats per educadors i educadores també han estat treballant i responent un qüestionari específic, dirigit a persones amb especial proximitat als joves. Aquest dissabte 12 de maig es va celebrar a Barcelona la trobada de síntesi del Sínode català, amb l'objectiu d'elaborar les conclusions a nivell de Catalunya.

La trobada aplegar una trentena de persones, representants de cada un d'aquests grups, i de les diverses presències escolàpies de Catalunya. El provincial de l'Escola Pia de Catalunya, Eduard Pini, va presidir la trobada, que també va tenir com a convidat el bisbe auxiliar de Barcelona, Antoni Vadell, acompanyat delegat de joventut de l'arxidiòcesi, Bruno Bérchez.

La trobada es va iniciar amb unes paraules del provincial i del bisbe. Vam subratllarar l'oportunitat de poder parlar dels joves a l'Església, i de poder-ho fer a partir de la seva pròpia veu.

Els participants a la trobada es van repartir en quatre comissions i van extreure la síntesi de les actes de les trobades dels grups. De nou en plenari, els quatre portaveus van compartir el treball dut a terme. Ara la comissió organitzadora elaborarà les diverses aportacions de la jornada, però del que es va compartir se'n poden subratllar ja dues conclusions.

En un context difícil per a l'evangelització dels joves, cal insistir en la importància per als joves dels valors lligats a la fe (compromís, radicalitat, profunditat, llibertat) que són plenament vigents i àmpliament reconeguts. Hi ha aspectes generen recels (jerarquia, moral, simbolisme) i la fe no només són valors, però això no ha de fer subestimar la importància d'aquest fet.

D’altra banda, a nivell social en general i en el cas de les institucions religioses encara més, cal reforçar la idea que les relacions intergeneracionals només són possibles i reals si són bidireccionals. Si volem que els joves aprenguin, cal aprendre dels joves. Si volem que els joves escoltin, cal escoltar els joves. Si volem que els joves confiïn, cal confiar en els joves.

La trobada es va tancar amb unes paraules de bisbe Vadell, que va agrair l'oportunitat d'haver pogut participar en la trobada, i haver pogut compartir de primera mà les vivències i les experiències dels joves de l'Escola Pia de Catalunya. La propera fase es durà a terme a l'estiu, quan un grup de representants de Catalunya assistirà a la trobada europea del Sínode, a la ciutat castellana de Salamanca.

El Sínode Escolapi de Joves a Catalunya

El proper mes d'octubre se celebrarà a Roma la XV Assemblea Ordinària del Sínode de Bisbes, un organisme consultiu convocat pel Papa, amb l'objectiu d'escoltar les opinions i reflexions dels prelats de tot el món sobre algun tema en concret. En aquest cas, es tracta d'abordar la realitat dels joves, una preocupació que Francesc ha expressat en diverses ocasions, i que ara ha cristal·litzat en el títol atorgat a la trobada: «Els joves, la fe, i el discerniment vocacional».

Com en totes les anteriors edicions del Sínode, abans de l'obertura de l'Assemblea el Papa obre un període de reflexió, on els diversos bisbats, i aquelles institucions expressament convidades pel Papa, fan arribar a Roma elements de reflexió i consideracions, que puguin ser d'utilitat per als Pares Sinodals. I, en aquesta ocasió, una d'aquestes institucions ha estat l'Orde de l'Escola Pia.

Per a respondre al qüestionari preparatori elaborat per Francesc, el Pare General de l'Escola Pia, Pedro Aguado, convocà el Sínode Escolapi de Joves, amb l'objectiu que totes les províncies escolàpies dels cinc continents preparessin de forma participativa aquestes reflexions. El Sínode Escolapi s'organitza de la següent forma: en primer lloc, cada demarcació celebra el seu Sínode provincial. Aquestes conclusions són portades al Sínode circumscripcional, que se celebra a cada continent. Finalment, les conclusions de les circumscripcions serviran per a elaborar el document com a orde internacional.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.