Vés al contingut
Catalunya Religió

(Carla Herrero Nebot/CR) “Hi ha una proliferació de la qüestió funcional, social i professionalitzada de l’ensenyament que va en detriment dels aspectes més rellevants i humanistes de la formació de la persona”. Així de clar es mostra Josep Maria Esquirol, professor de la Universitat de Barcelona a l’hora de parlar de la situació de l’ensenyament avui dia.

Esquirol parla de les dues cares d’una mateixa moneda: la formació humana i la formació més estrictament acadèmica. “Ambdós pilars són importants a l’escola, però al llarg de la història hi ha hagut èpoques on s’ha donat més pes a un i èpoques on era més present l’altre”. “Avui dia la professionalització de l’ensenyament és el que està més present”. I Esquirol, malgrat assegurar que “totes dues formacions són necessàries a l’aula” creu “discutible” que sigui adient que la vessant més funcional agafi tant de pes.

Josep Maria Esquirol creu que “és un tòpic real que la figura del mestre i del professor no són valorades de la mateixa manera que ho eren fa unes dècades”. Comenta que “el docent ara no té el mateix prestigi –ni el metge ni el capellà- i que això no només afecta al món educatiu sinó a la societat en general”. “L’escola és una comunitat de vida i els mestres han de ser-ne exemples” afirma.

Tots aquests temes seran tractats els propers 15 i 16 d’abril en un simposi organitzat per les Facultats de Filosofia, Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Ramon Llull (URL), la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), La Salle i l’Arquebisbat de Barcelona, i que tindrà lloc a l’Auditori de l’Escola d’Arquitectura de la capital catalana.

El simposi, sota el títol “Repensar el sentit de l’educació avui” vol promoure una reflexió sobre els elements essencials de l’escola i l’educació. Comptarà amb les presentacions L’essència de la formació i Les finalitats de l’escola, que pronunciaran, respectivament, el professor de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Esquirol, i el Secretari General Adjunt de la FECC, Carles Armengol. Les jornades també acolliran les ponències La paraula i la memòria, a càrrec del professor de l’IES Manuel Blancafort, Alfons Garrigós; La formació logicomatemàtica, a càrrec del coordinador de Matemàtiques de La Salle, Xavier Vilasís; La música: una eina educativa preciosa, que presentarà la professora de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Ester Bonal; L’escola com a lloc d’acollida i acompanyament, a càrrec de la Vicedegana d’Educació de la Facultat de Psicologia de la URL, Anna de Montserrat; Escola i Família, que pronunciarà el responsable de la Pastoral Familiar de l’Arquebisbat de Barcelona, Manel Claret, i La vocació de mestre, que exposarà la pedagoga i exprofessora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Pilar Benajam.

Les jornades, que es clouran amb la xerrada Escola i Persona, pronunciada pel Secretari General de la FECC, Enric Puig, comptaran amb la presència del Director General de La Salle, Miquel Àngel Barrabeig, el Degà de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i Esport de Blanquerna, Josep Gallifa, el president del Consell Escolar de Catalunya, Ferran Ruiz, i el Degà de la Facultat de Filosofia (URL), Jaume Aymar.

El simposi està dirigit a mestres, professors, responsables i directors de centres docents, i també a membres de consells escolars, pares... a la comunitat acadèmica i a la societat en general. "No volem que sigui una trobada d'experts", comenta Esquirol ja que "l'educació és un dels pilars de la vida humana i de la societat".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.