Vés al contingut
Catalunya Religió
jpe-2023-0
Fotografia: FECC.
Galeria d'imatges

FECCAmb més de 120 participants, el doble respecte a la darrera edició presencial, l’Escola Cristiana de Catalunya, ha acomplert el lema de la 16a Jornada de Pastoral Educativa 'Escolta l’eco)). Treballem el Pacte Educatiu Global'. "Hem pogut celebrar la trobada gràcies al batec de les escoles vers una educació en sortida", han dit des de la FECC.

La jornada, celebrada al Centre Salesià de Martí-Codolar i comptant amb el patrocini de l’editorial Edebé, ha tingut inici amb un moment de pregària amb l’il·lustrador i professor dels Maristes-Anna Ravell, Ignasi Flores, ha realitzat una pregària gràfica basada en el text “eixampla la tenda” del profeta Isaïes. La pregària ha estat acompanyada per l’arpa barroca paraguaiana i l’acordió a les mans dels músics Darío González i Sorkunde Olivares, professora de Jesuïtes-Gràcia.

La conferència de la jornada, impartida pel pedagog i filòsof Gregorio Luri, ha dut per títol 'No tingueu por. L’escola cristiana davant la creixent por al futur'. L’autor, després de la reflexió entorn de les pors i desil·lusions que tenallen la societat actual, ha reivindicat les "permanències antropològiques pròpies del cristianisme" i, especialment, perdre la por a recuperar una paraula no refutada com és "l’ànima humana". "L’ànima, a diferència d’altres conceptes com el cervell o la consciència, té com a funció la seva pròpia cura, vetllar per allò que hom és", ha explicat Luri.

Una escola en diàleg per a la inculturació del cristianisme

Cloent la primera part de la jornada, el president de la Fundació Joan Maragall, físic i poeta David Jou, ha presentat el número 274 de la revista 'Qüestions de Vida Cristiana'. La revista, publicada conjuntament per la FECC i l’Abadia de Montserrat, està dedicada a la relació entre educació, religió i espiritualitat. Els participants de la jornada han pogut adquirir-ne exemplars durant el descans a l’espai de fira de les editorials.

David Jou ha desenvolupat la seva reflexió entrellaçant la temàtica del 'Qüestions' amb la imatge d'una tenda realitzada en el moment de la pregària per Ignasi Flores en tres idees: terratrèmol, cel estrellat i nomadisme. En la primera idea s’ha apuntat el trontolleig de la tenda com a metàfora de l’escola però també com a mostra de la crisi de les transmissions. Referent al cel estrellat, Jou ha reivindicat la dimensió còsmica en l’educació i, amb ella, la referència a unes causes finals. En l’apartat del nomadisme, David Jou ha fet notar el desarrelament que comporta la crisi del canvi climàtico-cultural tot anunciant que “llençar-se a l’aventura sense tenir en compte el llegat de la cultura és fer vols gallinacis”.

Una escola compromesa amb el Pacte Educatiu Global

Posteriorment, hi ha hagut la jornada amb el lliurament de la primera edició del 'Premi Encoratja!', el certamen de promoció dels valors del Pacte Educatiu Global per treballs de Didàctica de la Religió i Pastoral Educativa a Catalunya. Aquest premi ha estat convocat conjuntament per la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, amb el suport del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC).

Yolanda Otal, professora a Lestonnac-Barcelona i als Instituts Superiors de Ciències Religioses de Barcelona i Martí-Codolar, ha comunicat el dictamen tot agraint la qualitat dels nou treballs presentats provinents de vuit institucions educatives diferents.

El 'Premi Encoratja!' ha estat concedit a la institució Vedruna Educació de Catalunya pel 'Projecte mirades', del qual s’ha valorat unànimement la seva alta puntuació, la seva alineació clara amb el Pacte Educatiu Global, la cocreació, amplitud d’aplicació, activitat artística, implicació de la comunitat educativa i la qualitat de la memòria entre altres aspectes. També s’ha concedit de forma unànime per part del jurat un premi d’accèssit, a la Fundació Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona pel 'Projecte Blau', de característiques anàlogues al primer tot recolzant-se en la profunditat metafòrica del seu nom.

El degà de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna, Jordi Riera, ha clos el lliurament fent un reconeixement a tots els treballs lliurats i ha recordat com el papa Francesc, tot deturant la lectura del seu discurs en la presentació del Pacte Educatiu Global. Alhora, Riera ha indicat com aquesta invitació al coratge es concreta en tres accions: obliga al descentrament de les institucions per tal de posar la persona al centre; compartir amb creativitat i corresponsabilitat la tasca educativa; i, finalment, entendre l’acció de lideratge educatiu com un autèntic servei: “liderar per servir, no per servir-se’n”.

Una escola que reflexiona, actua i celebra

Com a aprofundiment i aplicació pràctica del monogràfic de 'Qüestions', els 120 participants de la jornada han escollit dos dels cinc tallers posteriors dissenyats per treballar els articles de la publicació. La secretària general de l’Escola Cristiana, Meritxell Ruiz, ha proposat la temàtica 'Per què una escola cristiana avui?'; Andreu Ibarz, professor de la FPCEE Blanquerna, ha reflexionat sobre el document 'La identitat de l’escola catòlica per a una cultura del diàleg'; el director General del Departament d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol, ha plantejat el tema sobre 'Les dificultats de parlar de religió'; el cap d’àrea d’identitat i missió de l’Escola Cristiana, Eloi Aran, ha proposat l’aplicació al claustre de l’article 'Educar als educadors en la identitat de l’escola cristiana'; i l’Anna Maria Rifà, creador del programa 'Escola Atenta' de Vedruna Educació, ha proposat el taller 'Pedagogia de la interioritat a l’escola'.

Ha tancat la jornada el director del Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i Balears (Església Jove), Carlos Bosch, trametent als assistents la invitació del papa Francesc a la propera Jornada Mundial de la Joventut que tindrà lloc aquest estiu a la ciutat de Lisboa. Els participants han marxat amb la melodia de l’himne de la Jornada de Pastoral Educativa L’Eco del cor, composta i interpretada en directe pel grup UBUNTU, vinculat a la família marista.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.