Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR/FECC) Sota el títol ‘Per un tracte just i equiparable. Igualtat, gratuïtat i diversitat’, les entitats representatives de l’escola concertada han convocat una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona el proper dilluns 28 de juny, a les 18 hores, juntament amb sindicats i confederacions d’AMPAs. La concentració és un “acte unitari del sector per a reivindicar-se com un actiu necessari del sistema educatiu, així com per cridar l’atenció” davant la complicada situació en què es troba.

La presidenta de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), Maria del Mar Pla, apunta les causes que “dificulten i entorpeixen el dia a dia de l’acció de les escoles”. I subratlla la necessitat d’articular una resposta unitària: “Tota la comunitat educativa ha de prendre mesures de forma conjunta per garantir el futur de l’educació dels nostres fills i filles en l’entorn escollit”.

En una carta adreçada a les famílies dels centres diu que “la urgència d’aquestes mesures afecta tan als treballadors i treballadores, com als pares i mares i les titularitats del sector de l’ensenyament concertat de Catalunya”. I convida “pares i mares, professorat i personal d’administració i serveis a participar en aquesta concentració que pot ser determinant”.

Des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, parlen del “desgast derivat de la publicació de la resolució de concerts”. Consideren “inacceptable admetre cap motivació encoberta de l’Administració per a transvasar alumnes de centres concertats a centre públics no elegits pels pares, en base a una opció política de reduir l’ensenyament privat concertat”. I asseguren que aquesta dinàmica “xoca tant amb preceptes constitucionals, legals i reglamentaris com amb la voluntat d’una part important de la societat”.

LEC, finançament i ràtios

Els convocants de la concentració sectorial de dilluns dia 28 consideren que “un futur amb garanties” passa pel “desplegament definitiu de la LEC” per tal “que aporti seguretat i respecte als drets –inclosos els constitucionals– reconeguts en matèria educativa a les famílies, a les titularitats i als treballadors/es dels centres concertats”.

En segon lloc, demanen “la millora del finançament del mòdul econòmic del concert que permeti arribar de forma progressiva, però decidida i efectiva, a la gratuïtat de la plaça escolar”.

I, en última instància, reclamen “una rebaixa de les ràtios en consonància amb la natalitat actual, que garanteixi el manteniment de l’ocupació i aporti millor qualitat al sistema”.

Un diàleg sectorial fructífer

Sindicats, titularitats i AMPAs convocants de la concentració sostenen que hi ha “elements de caràcter estructural” determinants per entendre el moment: la davallada demogràfica o la manca de solució al problema de l’infrafinançament crònic dels centres educatius concertats”, a més a més dels “perjudicials efectes de la pandèmia en les economies familiars d’àmplies capes de la població”, la qual cosa dificulta que es puguin fer càrrec del “finançament complementari del cost de la plaça escolar que hauria d’assumir l’Administració”.

Hi ha també decisions de l’Administració que “no només no ajuden, sinó que tenen un efecte contrari”, com ha estat el canvi de criteri en la concertació d’unitats de P3 en relació al curs actual, amb la “consegüent afectació en les plantilles i el mòdul de despeses, o la indefinició dels ajuts a l’escolarització de l’alumnat amb necessitats de suport educatiu” i la “supressió d'unitats que reuneixen els requisits establerts”, es queixen des de l’escola concertada. “En aquest context es fa necessari articular fórmules de recol·locació de les plantilles, sigui en el propi centre o en d’altres, i exigir la corresponsabilitat per a l’escolarització equilibrada de l’alumnat”.

Després de les eleccions al Parlament del 14 de febrer, de la formació del nou Govern de la Generalitat i de l’equip del Departament d’Educació encapçalat pel conseller Josep González Cambray, les entitats convocants demanen un “diàleg sectorial fructífer amb la nova Administració per tal de trobar solucions acordades a les diverses problemàtiques que ens afecten”. Les Confederacions d’AMPAs també presentaran les seves reivindicacions, així com els sindicats representatius del sector.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.