Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Tarraconense) La col·lecció internacional de 118 volums, “Chartae Latinae Antiquiores”, que recull els documents més antics que es coneixen i que estan localitzats en diversos països del món, va presentar els tres volums que recullen la documentació que fa referència a Catalunya i que, en bona part, està guardada als Arxius Capitulars de les Diòcesis amb seu a Catalunya, en un acte a la Biblioteca Nacional de Catalunya de Barcelona.

A l’acte, hi assistiren diversos arxivers diocesans. Dels dos volums que contenen documents de Catalunya, és el segon volum el que conté materials dels arxius de la Catedral de La Seu d’Urgell, de la de Girona i de la Biblioteca de Peralada. En el conjunt, Urgell és qui conserva més material de major antiguitat: el més antic és un pergamí datat a Codinet el 15 d’octubre de 815.

La recopilació l’ha dut a terme Jesús Alturo, catedràtic en paleografia i Tània Alaix, investigadora; els dos, docents a la UAB. Els darrers documents que s’han incorporat al compendi han estat dos del monestir de Gerri de la sal, completament inèdits, que van ser localitzats en un domicili particular.

La presentació es va dur a terme a la Biblioteca Nacional de Catalunya, en un acte presidit per la Consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, i en què van ser presents els Arxivers Capitulars de Barcelona, Girona, Urgell i de moltes institucions eclesiàstiques, estudiosos i professionals del món de l’arxivística. Josep M Salrach, catedràtic emèrit d’Història Medieval, en va fer la presentació, destacant la gran tasca desenvolupada pels investigadors i assenyalant que el recull no té comparació a nivell mundial.