Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 30/11/2021

(OAR) Aquesta setmana les comunitats jueves celebren la Hanukkà. La festa ha començat aquest diumenge i acaba el 6 de desembre. A Barcelona, l'acte públic, organitzat per la comunitat Jabad Lubavitch, serà aquest dijous a les 18:30 h a la plaça Sant Jaume. 

La Hanukkà és una festivitat en què el judaisme commemora un fet històric del segle II a. de C. Els seus líders, anomenats en aquell temps macabeus, van rebel·lar-se contra les prohibicions que se’ls imposaven i contra l’obligació d’hel·lenitzar els seus costums.

La festa de la Hanukkà també commemora la recuperació i purificació del temple de Jerusalem i el miracle que va tenir lloc quan, davant la manca de combustible per alimentar les llànties del temple, els macabeus van trobar providencialment una gerra d’oli d’oliva pur, gràcies a la qual van poder continuar presentant les seves ofrenes.

Explica la tradició jueva recollida pel Talmud que, en el moment de tornar a entrar al temple, els macabeus es van trobar el recinte sagrat profanat i la menorà apagada. En voler encendre-la novament, es van adonar que només hi havia oli per mantenir la flama viva durant un dia. Van trigar-ne vuit a aconseguir més oli però, tot i així, la flama va seguir cremant durant aquells vuit dies sense interrupció. El miracle que suposa que la làmpada no s’apagués malgrat la manca d’oli és el que es commemora durant la Hanukkà.

És per això que durant la Hanukkà s’encenen progressivament vuit petites llànties d’oli d’un canelobre de nou braços que pren el nom de hanukkiyà per a l’ocasió. El canelobre consta de vuit braços, tots situats a la mateixa altura, i un novè braç que serveix per mantenir viva la flama i donar foc als altres, que es van encenent en dies successius. Aquests vuit braços al·ludeixen a cadascun dels vuit dies durant els quals, malgrat no tenir prou oli, la flama va seguir cremant al temple de Jerusalem.

Com se celebra la Hanukkà?

La festa se celebra, principalment, encenent el llum d’oli de la hanukkiyà. La tradició diu que al vespre de l’inici de la Hanukkà s’encén un primer llum, l’endemà el segon i així successivament fins a encendre tota la hanukkiyà. Els llums de la Hanukkà no es poden fer servir per il·luminar, sinó que tenen la finalitat de recordar el miracle de l’oli. Per tant, les làmpades es col·loquen habitualment a prop de les finestres i els accessos, de manera que els puguin veure els qui passin pel carrer. Durant aquests dies, els nens i nenes jueus acostumen a jugar al dreidel, una mena de ballaruga amb quatre cares, cada una de les quals mostra una lletra hebrea. S’aposten dolços, caramels o monedes de xocolata i el guanyador es pot menjar les que ha guanyat als seus oponents. Durant la Hanukkà, a més, es mengen aliments fregits en oli (tan protagonista de la festa com la mateixa llum) entre els quals latkes (una pasta fregida feta de patata) i unes pastes farcides amb melmelada conegudes com a sufganiyot.

La Hanukkà a Barcelona

A Barcelona les comunitats jueves celebren aquesta festivitat en un entorn familiar i comunitari. No obstant això, cada any des del 2011, la comunitat jueva fa també un acte públic de commemoració a la plaça de Sant Jaume. L’acte consta de diversos parlaments i de la tradicional encesa de llànties.

La comunitat jueva a Barcelona

El judaisme ha estat present a Barcelona des de l’edat mitjana, però la seva continuïtat s’ha vist afectada per les diferents persecucions a les quals han estat sotmeses les persones jueves. La comunitat jueva va retornar a Barcelona a partir del segle XX i actualment segueix ben activa a la ciutat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.