Vés al contingut
Catalunya Religió
makar-sankranti-festa-aliments
Fotografia: Aliments tradicionals de la Makar Sankranti | Saloni Desai sota llicència C.C. 2.0.

Lucía Montobbio –CR El dia de Makar Sankranti se celebra el 15 de gener i és una de les poques festivitats hinduistes que marca la rotació solar. La majoria de dates assenyalades al calendari hindú estan relacionades amb el moviment de la Lluna. Però, en el cas de la Makar Sankranti, el protagonista és l’astre ardent, també conegut com a déu Surya.  

Tot i que és cert que la festa se celebra de manera diferent segons la regió de l'Índia, és típic reunir-se en grup i compartir dolços fets amb sèsam i xarop de palma, o de coco. En algunes regions de l’Índia s’ofereixen banquets pensats per a l'ocasió en què se serveixen plats fets d’arròs, de verdures de temporada com la carabassa, de llegums com les llenties, o de mató. De peix i de carn, només en menjaran els hindús que no són vegetarians. En aquests àpats, els participants sovint s’intercanvien presents per simbolitzar l’amor fraternal; també es commemoren els avantpassats que han traspassat.

La Makar Sankranti se celebra de forma diferent segons la regió de l'Índia i la branca de l'hinduisme

A les llars, és tradició desfer-se d’objectes i mobles vells que hi ha a casa, i cremar-los en fogueres per donar pas a nous projectes que es desitja que siguin pròspers. També es decora el terra de les cases -i dels carrers- amb dibuixos fets de guix, de farina, de flors i fins i tot de fems.

Fora de les llars, es fan immersions en rius sagrats com el Yamuna, Godvari o el Ganges, entre d’altres. Aquests banys són purificadors, netegen els pecats de qui entra a l’aigua, i deixen espai per a nous inicis. També són populars les fires (melas) i els festivals on es fan volar estels. El vol és una manera de donar gràcies als déus.

La celebració, que depèn de la regió de l'índia on se celebri, també és diferent segons la branca de l'hinduisme que se segueixi. I és que, cada temple o comunitat venera més a uns déus que a d'altres. Així doncs, en aquells temples on el Déu de Sol no es venera amb tanta dedicació, la festa de la Makar Sankranti pot passar més desapercebuda. 

Un dia especial pels qui es dediquen a l'agricultura, la pesca o la ramaderia

El Sol és el protagonista de la Makar Sankranti en tots els sentits. I és que, el mateix 15 de gener inicia el seu moviment cap al tròpic de capricorn. Això provoca que els dies comencin a allargar-se. Les nits s’escurcen i la seva llum va guanyant terreny temporal.

Aquest canvi també afecta els cicles agrícoles. Les setmanes prèvies es treballa la terra mentre que, amb l'arribada de la festa, comença el temps de collir els fruits. És un moment d’alegria on la feina de la sembra finalitza i, això, dona la possibilitat de dedicar-se més als amics i a la família. Així, la festa es fa encara més especial per aquells que es dediquen al ram de l’agricultura, la pesca o la ramaderia.

Tot i que les oracions principals durant la Makar Sankranti es dediquen al Sol, també es dirigeixen als quatre elements que donen vida: la terra, la pluja, l’aire i el foc. També al bestiar que ajuda en la feina agrària i dona de menjar.

Altres festes d'altres Déus

Va ser a principi dels anys setanta que els primers grups d’hinduistes es van establir a Catalunya. Actualment, es calcula que hi ha 29 temples hinduistes al territori català. Un dels més concorreguts és l’ISKCON de Barcelona. Anne Marie Luna, membre de la comunitat del temple, explica que vashnava, la seva comunitat, no celebra aquesta festa dedicada al déu Surya. "Ens concentrem en les festes que honoren al déu Vishnu, o al déu Krishna”, diu. Tanmateix, convida a participar en altres activitats que estan obertes a tot el públic i a anar al menjador del temple on tothom qui ho desitgi pot dinar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.