Vés al contingut
Catalunya Religió

(Lucía Montobbio –CR) La Divali és un festival hindú que dura cinc dies, és la festa més popular i celebrada per la comunitat hinduista. També és seguit per sikhs i jainistes. Si fem cas del calendari gregorià, la Divali se celebra entre finals d’octubre i principis de novembre. Depenent de l’any pot variar el dia segons la posició de la lluna, però cal que sigui una nit de lluna nova. Aquest 2021 la Divali cau en 4 de novembre.

La festa compren un període de 5 dies: Dhanteras, dedicat a netejar i purificar les llars; Naraka Chaturdashi, que commemora la destrucció de Narakasura per Krishna; Lakshmi Puja, el tercer i principal dia en què es lloa la deessa Lakxmi i se la convida a entrar a les llars; Goverdhan Puja, en què se celebra l’entrada de l’any nou hindú; i Bhai Dooj, que commemora el vincle que hi ha entre germans i germanes.

La victòria de la llum sobre la foscor

Diwali és una paraula sànscrita que deriva del mot Dipavalí que té per significat “filera de llums enceses”. És per això que també és conegut per ser el festival de la llum, que simbolitza la victòria de la llum sobre la foscor, del bé sobre el mal.

Depenent de la regió, aquests cinc dies se celebren seguint unes costums o unes altres. La tradició més estesa és la d’encendre diyas en el tercer dia. Les diyas són petites làmpades d’argila omplertes amb oli, per convidar a la deessa Lakxmi (divinitat de la prosperitat), enmig de la foscor, a entrar a les llars i que així porti sort i riquesa. Aquestes llànties es deixen al llindar de les portes i finestres obertes de cases i temples, i també les fan surar als rius.

Encara que la deessa Lakxmi és qui presideix aquesta festa, a altres regions de l’Índia també es venera en especial a Ganeixa (divinitat de la fortalesa espiritual), Kali (divinitat del temps i dels canvis irreversibles i estralls causats per aquest), i Sarasvati (divinitat de les arts i la saviesa).

Altres costums comunes són la de netejar i decorar les cases; la de cobrir els terres amb rangolis –mosaics dibuixats amb arròs, sorra i pètals de flors de diferents colors–; la de menjar dolços i intercanviar regals amb amics i familiars; la de llençar petards i focs artificials; o la d’estrenar roba i pintar-se les mans amb henna. N’hi ha també que es fan propòsits i es reconcilien amb aquells amb els quals han tingut algun conflicte durant l’any.

D’on ve la tradició d’encendre diyas?

Durant la Divali se celebra la victòria de la llum sobre la foscor, del bé sobre el mal, de Rama –setè avatar del Déu Vixnu– sobre el dimoni Ravana. Després que Rama mati al dimoni Ravana, i alliberi la seva esposa Sita, torna a casa, a Ayodhya, on el coronen com a rei. El poble s’omple de llums, i així Rama troba ràpidament el camí de tornada.

Cicle sobre festes religioses

La Divali és una de les celebracions que recull el cicle de conferències ‘Celebrem-ho’ sobre festivitats religioses. Aquest 2021 la direcció general d’Afers Religiosos ha organitzat aquest cicle per donar a conèixer la diversitat religiosa de Catalunya, afavorir l’intercanvi i la cohesió social. És un espai obert per promoure el diàleg, i l’expressió del coneixement i l’experiència religiosa que tenim present al territori. Aquesta iniciativa complementa la publicació del material ‘Fes Festa!’, que presenta la pluralitat religiosa i ofereix eines per contribuir a la convivència.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.