Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Ho han sentit del dret i del revés. Per treballar en equip a la parròquia cal tenir clar quin és l’objectiu del servei i que sigui compartit per tothom. Els participants les Jornades Interdiocesanes de Responsables de Catequesi, celebrades aquest divendres i dissabte, s’emporten feina a la comunitat cristiana d’origen. Ara els toca recordar què els mou, repensar hàbits i dinàmiques per incloure totes les mirades i centrar-se en el més important.

“Quin és el nostre propòsit general com a catequistes? Som aquí per fer deixebles”, ha dit Teresa Valero als convocats. Treballadora apostòlica del bisbat de Solsona, forma part de l’equip de l’institut de lideratge pastoral Autem. En l’obertura de les jornades ha recordat el context de l’acció catequètica avui: “La transmissió de la fe ja no ve de casa, comencem de zero”.

I en aquest començar de zero, l’aposta del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears (SIC) passa per forjar equips de catequistes ben sòlids. “El recurs més gran del SIC sou els catequistes i la vostra experiència”, ha assenyalat Joan Àguila, director del SIC.

Jesús com a líder servidor

Fins a 112 responsables de catequesi s’han aplegat aquests dos dies al Seminari Conciliar de Barcelona i també per via telemàtica. Amb el lema ‘Catequista, una missió en equip’, la vintena edició d’aquestes jornades anuals l’han dedicat a proposar un canvi de paradigma: que els catequistes deixin d’actuar com a franctiradors. Un canvi intern i personal que deriva en la transformació en les organitzacions.

D’això ha parlat Txus Morán, que també forma part de l’equip d’Autem. “Sempre hi haurà dificultats en els processos de canvi”, ha alertat. Amb tot, ha convidat als assistents a definir molt bé on són i on volen arribar com a agents de pastoral.

En aquest camí de reflexió s’han plantejat “els innegociables” per treballar en equip. “L’equip de catequesi no pot tenir diferents propòsits o propòsits contradictoris”, ha dit Teresa Valero. Des d’aquest coincidir en la finalitat, ha dit també que cal buscar talents complementaris i estar oberts al conflicte, des de la confiança i la vulnerabilitat de cada persona.

També s’ha presentat el model de lideratge de Jesús, com a “líder servidor”. I la necessitat de créixer en relacions personals.

El bisbe auxiliar de Barcelona i president del SIC, Toni Vadell, ha defensat que “no hi ha res millor que un equip de catequistes que s’estima”. S’ha referit a la necessitat de donar exemple cap als més menuts, des de la simpatia i l’amistat dels adults que els acompanyen. “Hi pot haver una sessió molt ben estructurada, però sense aquesta mirada, falla l’essencial”, ha conclòs.

“No som mestres, sinó acompanyants”

Vadell també ha anunciat que celebraran les jornades anuals de catequistes del 19 al 21 de novembre a Montserrat. I que en el marc d’aquesta trobada presentaran amb més detall el nou itinerari que estan preparant: “Una proposta de màxims que després cada parròquia podrà adaptar a la seva realitat”.

El director del SIC, Joan Àguila, ha aclarit que “no són nous materials, sinó que és un mètode”. També n’han parlat Jaume Martorell i M. Esperanza Buendia, tots dos de la delegació de les Illes Balears.

Buendia ha subratllat en el rol que s’espera dels catequistes: “No som mestres, sinó acompanyants”. I Àngels Carrió, presidenta de la branca infantil i juvenil d’Acció Catòlica General, ha descrit com la proposta es fa seu el mètode del veure, jutjar i actuar, propi de de la revisió de vida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.