Vés al contingut
Catalunya Religió

Amb els primers detalls del programa a Barcelona, el director executiu de l’Atri dels Gentils, Laurent Mazas, explica l’èxit de la iniciativa del Pontifici Consell de la Cultura

(Marta Nin / Roma - CR) Promogut pel Pontifici Consell de la Cultura i l’Arquebisbat de Barcelona, l’edició de l’Atri dels Gentils que se celebrarà a la capital catalana els dies 17 i 18 de maig d’enguany va prenent forma. Tal com anuncia la web de l’Atri dels Gentils del Pontifici Consell de Cultura, el títol de la convocatòria serà “Art, bellesa, transcendència” i tindrà lloc en tres espais diferents: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans. El programa amb les personalitats, artistes i intel·lectuals que intervindran ja està gairebé tancat i es presentarà d’aquí a uns dies.

La clausura es farà divendres 18 de maig a la Basílica de la Sagrada Família amb una obra coral especialment preparada per l’ocasió pel recinte gaudinià amb el nom “El diàleg de les veus: Poesia i música” que alternarà la música amb el diàleg i la lectura de textos.

En funció de l’espai, els actes tindran l’entrada lliure amb inscripció o bé caldrà una invitació, però l’accés estarà garantit per a tothom a través d’Internet, en directe i en diferit, tal com ja s’ha esdevingut en altres ciutats. Aviat es posarà en funcionament una web específica de l’edició barcelonina de l’Atri dels Gentils amb tota la informació pertinent.

El director executiu de l’Atri dels Gentils, pare Laurent Mazas, ha explicat a Catalunyareligió.cat que “en un principi pensàvem fer dos esdeveniments a l’any, però ens plouen les sol.licituds i n’estem fent sis”. El pare Mazas remarca el fet que “les sol.licituds no vénen només dels bisbes, també dels ministres de cultura, com de Txèquia o a Alemanya, o fins i tot dels mateixos ateus, com ha passat a Mèxic”.

El preludi d’aquest nou espai de diàleg va tenir lloc a la Universitat de Bolonya el febrer de 2011 però l’Atri dels Gentils es va inaugurar oficialment a París el març del mateix any. Han seguit les edicions de Bucarest, Florència, Roma, Assís, i Tirana. La propera tindrà lloc a Palerm a finals de març d’enguany, a la qual seguirà la de Barcelona. Després de la capital catalana una edició de l’Atri se celebrarà a Estocolm i, posteriorment, a Guimaraes.

Els primers fruits que les edicions ja celebrades han recollit són, segons afirma el pare Laurent Mazas, “el fet que la gent està descobrint que l’Església fa un pas endavant per escoltar, i ho fa amb una actitud d’humilitat”.

Fins ara, en totes les edicions, el nivell del diàleg ha estat molt alt, amb ponents d’una gran alçada intel.lectual, però des del Pontifici Consell de la Cultura ja estan pensant a com estendre el diàleg a altres nivells. El pare Mazas avança que una de les iniciatives en la qual estan treballant en aquests moments és “desenvolupar el diàleg a través d’Internet, creant un Atri dels Gentils virtual”.

La idea de l’Atri dels Gentils com a espai de diàleg entre creients i no creients, va llançar-la Benet XVI en el seu discurs a la cúria romana a finals de 2009.

Immediatament, el cardenal Gianfranco Ravasi va recollir-la des del Pontifici Consell de la Cultura. Es tracta d’una “nova estructura de recerca, de diàleg, de compartició, de reciprocitat vers un enriquiment comú; una finestra oberta al vast, múltiple, inquiet i riquíssim món de la cultura contemporània”, afirmen els seus estatuts. Antigament, l’Atri dels Gentils era l’espai del Temple de Jerusalem al qual podien accedir també els pagans. Però si aleshores una làpida marcava el límit més enllà del qual els gentils no podien entrar, “l’Atri d’avui és una oportunitat de trobada que no assenyala límits o zones prohibides, ans vol obrir i explorar sempre noves possibilitats d’escolta i reciprocitat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.