Vés al contingut
Catalunya Religió
casp-escola-jesuites
Fotografia: Google Street View.

CR El delegat dels jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs, ha reafirmat aquest dimarts el treball de la Companyia de Jesús davant els casos de possibles abusos per part d’un religiós als Jesuïtes Casp de Barcelona. “Volem esclarir la veritat i, si veiem fets que són constituents d’accions delictives, actuarem amb contundència”, ha afirmat en declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio.

Enric Puiggròs, que serà el nou provincial de la Companyia de Jesús a Espanya aquest juliol, ha explicat que s’ha obert una nova investigació arran de les informacions conegudes en els darrers dies. Una investigació, ha dit Puiggròs, que no es tanca a passar per la via judicial: “No descartem cap escenari”. “Més enllà de si es tracta o no d’una qüestió judicial, el que volem els jesuïtes és esclarir la veritat”, ha afegit.

Enric Puiggròs assegura que, fins ara, totes les víctimes que s’han adreçat a la congregació han obtingut una resposta

En l’entrevista a Catalunya Ràdio, el delegat dels jesuïtes a Catalunya també ha recordat que el professor de Casp ja s’havia investigat anteriorment per una “conducta inapropiada”. El 2005 van ser persones properes a la família de la víctima les que es van posar en contacte amb l’escola per explicar els comportaments del professor. “La família no es va posar mai en contacte amb l’escola”, ha aclarit Puiggròs. Després de conèixer aquesta informació, la congregació el va apartar de l’escola de manera preventiva.

Puiggròs ha explicat que l’antic professor de l’escola és membre de la congregació, però que des del 2005 se li van imposar unes prohibicions: no tornar a tenir cap mena de contacte amb menors i la restricció de moviments. Ara, el religiós “és molt gran, està retirat i no té activitat apostòlica”, ha dit el delegat dels jesuïtes a Catalunya.

“La Companyia de Jesús sempre té la porta oberta a les víctimes”, ha insistit Puiggròs. Ha explicat que els jesuïtes sempre han demanat que les víctimes s’adrecin a ells per investigar aquests tipus de casos. “I si les víctimes no es veuen capacitades per fer-ho o no confien en la institució, demanem que ho facin a través d’una institució mediadora”, ha remarcat.

I és que, per a qualsevol informació rebuda d’aquest tipus, la Companyia de Jesús inicia un procés que el determinen uns protocols establerts ja fa anys per la congregació. “I sempre tenint disposició al diàleg”, ha afegit. En declaració a TV3 ha explicat també que “entenem perfectament el malestar dels alumnes, i ens posem a la seva disposició per seguir escoltant, però assumim la responsabilitat de males praxis que haguem pogut cometre en el passat".

El cas del professor de Casp va sortir a la llum arran d’una investigació del diari El País. El mitjà publicava la notícia que a principis dels anys 80, el professor havia comès abusos a Bolívia, on es trobava per un any sabàtic. Sobre això, Enric Puiggròs ha assegurat que es van assabentar de la notícia a través del diari i que la congregació no en tenia constància abans. “També ho estem investigant”, ha dit.

Assumir el passat, escoltar les persones i acompanyar-les

El provincial s’ha pronunciat en la mateixa línia que ho ha fet en la carta publicada aquest dilluns que signa ell mateix, la directora general dels Jesuïtes Casp, Maite Andreu, i el director general dels Jesuïtes Educació, Esteve Mogas.

En la carta, la Companyia de Jesús condemna “tota mena d’abús” i remarca el treball de la congregació i l’escola per “erradicar qualsevol mena de conducta abusiva”. També expliciten l’itinerari formatiu, els protocols i les actuacions que es desplega a les escoles jesuïtes des de fa més de 8 anys per treballar per a uns entorns segurs.

Amb tot, en el comunicat subratllen la importància “d’assumir el passat, escoltar les persones, acompanyar-les i atendre-les”. Detallen que des de l’any 2018 es van crear canals de comunicació per “revisar el passat” i que tota la informació d’aquesta bústia es pot trobar al web d’Entorn Segur de la Companyia de Jesús. “Quan arriba una denúncia s’escolta i es prenen les mesures pertinents, inclosa la denúncia per la via judicial en casos no prescrits”, diu la carta que també reconeix que “no sempre es va fer així en el passat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.