Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 28/11/2012

(CR) Aquest dimarts s'han entregat les Medalles d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona a 25 persones i entitats que ajuden a construir la ciutat gràcies a la seva tasca de vocació social. L'acte ha estat presidit per l'alcalde Xavier Trias. Entre els guardonats hi ha tres persones i entitats d'Església: Enric Canet, educador i escolapi, Fundació Comtal, promoguda per La Salle, l'Escola Vedruna de Gràcia, i el Centre Cruïlla dels Salesians.

Enric Canet ha rebut la Medalla d'Honor per la seva tasca incansable com a educador, especialment en el barri del raval per afavorir la transformació social des de l’entorn proper a través de l’acció social, la incidència política, la sensibilització, la promoció de la mobilització ciutadana i el voluntariat actiu.

Canet és biòleg, educador i escolapi. Va néixer a Barcelona l’any 1957 i va residir els primers anys al barri del Guinardó, tot i que des de fa uns anys té el seu domicili al barri de la Mina a Sant Adrià de Besòs. Va arribar fa vint anys al Casal dels Infants del Raval, on va començar a treballar com a educador i on actualment exerceix com a director de relacions ciutadanes. Durant tot aquest temps ha viscut la transformació del barri de primera mà, al costat dels més joves i les seves famílies. 

Gràcies a la seva intensa dedicació, ha fet del casal dels infants una entitat de referència del barri, de la ciutat i del país, com ho demostren els diversos reconeixements que ha rebut l’entitat, la Medalla d’Honor concedida per l’ajuntament de Barcelona l’any 2000 o la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya l’any 2007. Els temps han canviat i també les necessitats, però el Casal continua sent una eina fonamental per al Raval.

També ha rebut una Medalla d'Honor l'Escola Vedruna de Gràcia pels seus 150 anys de presència al barri educant i formant milers de nens i nenes en valors compartits com l’esforç, la solidaritat i l’acció social. L’escola Vedruna Gràcia és un centre concertat d’Educació Infantil, Primària, ESO i Batxillerat, present al barri de Gràcia des de l’any 1862.

Des de la seva fundació i sense interrupció, l’escola s’ha hagut d’adaptar a cada conjuntura històrica i ha promogut la formació integral dels alumnes d’acord amb la concepció cristiana de la persona, preparant-los per participar activament en la millora de la societat. com a fonament, sempre ha mantingut un projecte i un estil pedagògic amb caràcter propi que s’ha posat al servei dels graciencs i que és fruit del treball i de l’experiència de moltes generacions d’educadors.

Una altra guardonada ha estat la Fundació Comtal, Pels seus divuit anys de treball social com a referent en la intervenció socioeducativa en infants, adolescents i joves en situació de risc d’exclusió social, al barri del casc antic de Barcelona.

La Fundació Comtal és una entitat promoguda pels germans de La Salle i l’associació Taula de Joves Comtal que treballa des de fa divuit anys al barri del casc antic de Barcelona per tal que nens, joves i adults que es troben en situació de risc d’exclusió social tinguin una vida més digna.

Els projectes de la fundació neixen de l’anàlisi de la realitat del barri i estan pensats per ser canals de prevenció, acollida i socialització. La seva tasca diària consisteix a contribuir que totes les persones que participen en els diferents projectes guanyin en autonomia i autoestima i tinguin eines per a la seva inclusió social.

També van rebre el reconeixement el Centre Cruïlla, de la parròquia de Sant Bernat de Ciutat Meridiana i promogut pels salesians. El premi reconeix la seva tasca solidària i educativa, desenvolupada al llarg de vint-i-vuit anys a nou Barris en favor de la integració d’infants i joves en situació de risc.

En la seva tasca diària el Centre Cruïlla intenta fomentar una educació centrada en la persona des de l’acollida incondicional; promocionar una educació integral per tal que les persones siguin autònomes, reflexives, crítiques i constructives en la transformació del seu entorn; afavorir la promoció dels valors més significatius; treballar des de la vessant preventiva, i afavorir la inserció sociolaboral de joves amb especials dificultats.

El centre ofereix diversos serveis d’acollida, orientació i aprenentatges bàsics; l’espai de recerca de feina; el Prelaboral Pedraforca; el Projecte Cruïna, un curs de formació d’ajudant de cuina adreçat a joves de 18 a 25 anys, i el PQPi d’auxiliar d’hoteleria, cuina i serveis de restauració i bar, que atén joves de 16 a 18 anys que es volen formar per accedir a les proves de cicles formatius de grau mitjà o accedir al món laboral. Actualment l’entitat ofereix diversos serveis en el camp de l’educació social, la inserció sociolaboral, l’educació formal, l’educació en el lleure i la intervenció comunitària.

La Medalla d’Honor de Barcelona és un guardó municipal que va ser creat l’any 1997 per tal de commemorar el centenari de les annexions a la ciutat de Barcelona dels diferents pobles i viles del Pla. Reconeixen la consciència ciutadana, la convivència i les virtuts i els valors cívics a aquelles persones i entitats que ho fan des de la seva laboral professional o associativa, ja sigui en l’àmbit de la participació, el voluntariat, l’associacionisme, l’esport i la cultura.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.