Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Girona) El conseller de Cultura, Santi Vila, i el bisbe de Girona, Francesc Pardo, van signar aquest divendres un acord per a la promoció i la difusió conjunta dels elements monumentals de la Girona episcopal: la Catedral de Girona, la Basílica de Sant Feliu i el Museu d'Art de Girona, que ocupa l'antic Palau Episcopal. L'acord estableix que, a partir de la segona quinzena d'aquest mes de febrer, s'oferirà la possibilitat de visita conjunta dels tres espais a preus més reduïts i s'iniciarà una campanya de promoció d'aquesta modalitat de visita.

Sota el lema ‘Girona Episcopal', el visitant podrà accedir als tres elements emblemàtics de la ciutat a un preu reduït de 10 euros. L'entrada es podrà adquirir a qualsevol dels tres centres patrimonials i s'oferiran reduccions en la tarifa a jubilats, estudiants majors de 16 anys acreditats, nens de 8 a 16 anys i discapacitats. També s'oferirà una tarifa especial per a grups turístics de visita. La posada en funcionament de l'entrada conjunta anirà acompanya d'una campanya de promoció ciutadana i turística que fomenti el seu ús social i el coneixement.

L'acord que s'ha presentat avui segueix la línia de treball iniciat ja per les dues institucions, com és l'execució i la difusió de visites per a grups escolars que inclouen activitats complementaries en ambdós centres.

La voluntat de les dues institucions és la de col·laborar en la promoció i difusió dels béns patrimonials que gestionen, obrint-se a nous públics i facilitant l'accés als ciutadans i al turisme que ve a la ciutat de Girona a través d'ofertes i descomptes en les seves visites i activitats i promocions conjuntes de difusió.

Aquesta iniciativa s'emmarca en una de les principals línies estratègiques del Departament de Cultura, centrada en impulsar el sector del patrimoni cultural nacional i en establir acords de col·laboració amb les institucions públiques i privades que el tutelen per tal fer accessible el patrimoni al màxim nombre de persones possibles i crear noves experiències de visita que millori el coneixement i el grau de satisfacció de la visita al patrimoni cultural català.

La visita a la Catedral de Girona, la Basílica de Sant Feliu i el Museu d'Art de Girona constitueix un discurs complementari que esdevé un atractiu com a conjunt, per proximitat i per relat. Aquests conjunts patrimonials i els béns mobles que s'hi exposen en cadascun d'ells resulten complementaris i esdevenen exponents destacats de la història i l'art de la diòcesis gironina.

Noves fites per al 2017

Més enllà de l'acord presentat avui, el Museu d'Art de Girona fa una aposta per la posada en valor del relat conjunt de la Girona Episcopal a través de la millora del discurs i l'exposició dels béns patrimonials més emblemàtics que presenta a les seves sales permanents. En aquesta línia de treball s'hi inscriuen l'actual exposició Vitralls. La llum de la catedral de Girona que presenta i posa en relació les taules de vitraller conservades al md'A amb fragments de vitralls del segle XIV conservats fins ara als magatzems de la Catedral, i la mostra de petit format que s'inaugura demà dissabte 6 de febrer, que reflexiona i explora els orígens del Museu i del què va ser un dels embrions dels fons procedent del Bisbat de Girona que avui conserva el Museu d'Art. La mostra, titulada ‘Orígens d'un museu. La col·lecció de Mn. Pere Valls' presenta els fons procedents de l'antiga col·lecció de Mn. Valls (Olot, 1848 – Barcelona 1925), una important i heterogènia col·lecció que entre objectes ben diversos va aplegar una de les pinacoteques més notables del moment en l'àmbit gironí.

Altres accions previstes pel Museu d'Art de Girona és la creació d'un itinerari guiat pels tres espais patrimonials i els edificis destacats del barri catedralici com la Pia Almoina, als peus de la catedral, o la casa de l'Ardiaca, al costat del Museu d'Art; la producció d'un audiovisual que permetrà conèixer millor la història i els mestres que van confeccionar el retaule de sant Feliu, així com comprendre'n tot els seu esplendor, i la posada en valor de l'antic Palau Episcopal per comprendre'n la seva estructura, arquitectura i evolució, així com exposar els fets històrics més destacats que s'hi ha esdevingut. Aquest darrer projecte, impulsat pel Museu d'Art inicia ara la primera fase de recerca i comptarà amb la col·laboració de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, amb seu a la Pia Almoina de Girona.

Els tres monuments de ‘La Girona Episcopal'

·El Museu d'Art de Girona (antic Palau Episcopal)

El Museu d'Art de Girona, gestionat a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, a més d'ocupar l'antic Palau Episcopal, conserva i difon un important conjunt d'obres d'art i béns patrimonials datats entre el segle X i el segle XXI i procedents, la majoria, de les comarques gironines. Bona part d'aquest fons és propietat del Bisbat de Girona i en destaquen els notables conjunts procedents d'esglésies i monestirs de la diòcesis com Sant Miquel de Cruïlles o Sant Pere de Rodes i retaules com el de Púbol, obra de Bernat Martorell (s. XIV), o el de Segueró, obra de Pere Mata (s. XVI). Així mateix s'hi exposen obres procedents de la Catedral de Girona, com el calvari del mestre Bartomeu (s. XIII) o les taules de vitraller (s. XIV) i de la Basílica de Sant Feliu, com l'homiliari de Beda (s. XI) o l'antic retaule de Sant Feliu, una de les obres més excepcionals del renaixement català (s. XVI).

·Basílica de Sant Feliu

La basílica de Sant Feliu va ser catedral de la ciutat de Girona fins el segle X i actualment és un dels edificis més representatius del gòtic a la ciutat així com una de les fites visuals de la mateixa. Conserva en el seu interior remarcables obres d'art: un conjunt de vuit sarcòfags paleocristians i l'escultura del Crist Jacent del segle XIV, obra del mestre Aloi.

·Catedral de Girona

La Catedral de Girona és l'espai més emblemàtic de la ciutat. Va ser bastida entre els segles XI i XVIII i en destaquen el claustre romànic, l'àmplia nau gòtica i la façana barroca amb l' espectacular escalinata d'accés. La Catedral conté i difon el Museu–Tresor que exposa objectes de notable valor històric i artístic, entre ells el Beatus de Girona (s.XI) o el cèlebre Tapís de la Creació (s. XII) entre altres. Alhora gestiona les visites al conjunt patrimonial, un dels més destacats de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.