Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) La Companyia de Jesús a Catalunya té previst poder celebrar una eucaristia el proper 7 de novembre en record de tots els jesuïtes que han mort des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. En aquesta data es commemoren els difunts de la Companyia de Jesús. L’aforament estarà condicionat i limitat en funció de la situació sanitària en aquell moment i la normativa que estigui vigent.

El darrer cap de setmana han tingut lloc a Barcelona i a Bellvitge dues misses en record d’Ignasi Vila i Josep Sugrañes, respectivament, companys jesuïtes que ens han deixat durant els darrers mesos. En tots dos casos han estat trobades amb un aforament limitat i totes les mesures de prevenció per la Covid-19.

Vida austera i sensibilitat social

Dissabte al migdia l’església del Sagrat Cor al carrer de Casp, una seixantena de persones, familiars i companys jesuïtes de l’Ignasi Vila, es van reunir per celebrar l’eucaristia. El pare Vila, historiador, mestre i escriptor, va morir el 4 de setembre a Sant Cugat del Vallès. L’eucaristia va estar presidida pel delegat del Jesuïtes a Catalunya, el pare Enric Puiggròs i l’homilia la va fer el pare Francesc Xicoy, que va destacar que Vila va ser “home de pau, de vida austera, de sensibilitat social, amb un gran amor al país a la Companyia de Jesús i a l’Església”.

Són moltes les persones que coneixien i apreciaven el pare Vila, sobretot per la seva llarga trajectòria al Col·legi Sant Ignasi de Sarrià. És per això que està previst, més endavant i quan la situació sanitària ho permeti, fer una celebració adreçada a la comunitat educativa del Col·legi Sant Ignasi.

Empenta i sentit del deure

D’altra banda, divendres, l’església de Sant Joan Evangelista de Bellvitge, a L’Hospitalet del Llobregat, va acollir una missa en record del Josep Sugrañes, que va ser vicari d’aquesta parròquia. La iniciativa va ser del rector, Miquel Cubero i va reunir unes 80 persones en una trobada molt emotiva, que va permetre a la família fer un comiat que no s’havia pogut fer, ja que el pare Sugrañes va morir el 29 de març, just uns dies després de decretar-se l’estat d’alarma i el confinament.  

En la seva homilia, Puiggròs, delegat dels Jesuïtes a Catalunya, va recordar que Sugrañes “era una persona amb molta empenta, amb un sentit del deure ben intens”. En va destacar la seva disponibilitat que el va portar a servir a la Companyia de Jesús en llocs ben diversos, la seva fidelitat i dedicació a la parròquia de Sant Joan Evangelista, malgrat els destins que el van portar a residir a diversos llocs, i la seva voluntat de fer el bé. El pare Sugrañes va estar dedicat en diverses etapes de la seva vida a l’àmbit de la cooperació internacional i el treball a favor de refugiats i desplaçats. També fou un dels fundadors i primer director de Cristianisme i Justícia. Els últims anys havia treballat sobretot al centre d’espiritualitat Cova Sant Ignasi de Manresa.