Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El Govern de la Generalitat ha anunciat mesures més flexibles en l’àmbit de les celebracions religioses. La nova resolució del Pla territorial de protecció civil de Catalunya ja no limita l’assistència a deu persones en els espais de culte en el marc de la crisi sanitària pel Covid-19. I els temples podran acollir fins a un terç de la seva capacitat.

La nova normativa, anunciada aquest dimecres a la tarda en una roda de premsa, afecta les zones que fins ara tenien limitacions especials per evitar el contagi del coronavirus –com són la ciutat de Barcelona, Lleida i els sis municipis del Baix Segre: Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d’Escarp i Torres de Segre– i s’amplia a d’altres municipis de la primera corona metropolitana de Barcelona –amb Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Gavà.

La resolució, publicada al DOGC aquest divendres 31 de juliol, produeix efectes des de les 9:00 h del dia 2 d’agost i el termini de durada s’estableix en 15 dies. El text estableix, pel que fa a reunions i trobades, que “els actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres limitaran l’assistència al 33% del seu aforament”.

Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, les noves mesures són menys restrictives pel que fa a l’activitat religiosa. On fins ara estava prohibida la concentració de més de deu persones, el Govern demana que “els actes religiosos tinguin limitat l’aforament a un terç de la seva capacitat”.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assenyalat també l’obertura de les mesures pel que fa als actes de culte de tota mena: “En l’anterior resolució recollíem que no es podien concentrar més de deu persones en activitats de culte”. Ara es passa a “regular per aforament”, i fins al 33%.

L’anterior resolució, de 12 de juliol, es va implementar arran del confinament perimetral del Segrià. El 17 de juliol es va aprovar i validar la mesura per un jutge a la resta de municipis afectats en els mateixos termes que a Lleida. Això afectava principalment a les celebracions dels municipis l’arquebisbat de Barcelona i del bisbat de Sant Feliu. Entre les quals, la missa de difunts de diumenge 26 a la Sagrada Família que va desencadenar un enfrontament públic entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el cardenal Joan Josep Omella. D'altra banda, això també era un problema per la Festa del xai que els musulmans celebren aquest divendres.

Diverses confessions religioses, a través del Grup de Treball Estable de Religions, van demanar modificar aquesta normativa fa una setmana. La consideraven discriminatòria respecte altres activitats de la vida pública que congreguen grups de persones més grans i que en aquell moment gaudien d’unes mesures menys restrictives. Finalment, aquest 29 de juliol el Govern ha anunciat que flexibilitza les mesures per al culte religiós.

La limitació de 10 persones per altres actes socials i familiars continuarà vigent en els municipis afectats.