Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Maristes). Sensibilització. Visibilització. Formació. Coordinació. Responsabilitat. Empoderament. ProactivitatTreballar de manera coordinada i més formació. Aquests són alguns dels conceptes que més s’han repetit a la Trobada d’Educadors d’Obres Socials Maristes “La defensa dels drets dels infants, element irrenunciable de la nostra missió” que s’ha celebrat aquest divendres, 15 de març, a Rubí, organitzada per la Fundació Champagnat-Maristes Catalunya.

La jornada, amb més d’un centenar d’assistents, ha començat amb els parlaments institucionals. Pep Prats, director del Centre Obert Compartir-El Pinar, ha donat la benvinguda i ha agraït a les autoritats la seva presència. La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Rubí, Marta García, ha agraït a la Fundació Champagnat l’organització de l’acte i ha subratllat que “cal que treballem plegats per prevenir i sensibilitzar sobre la vulneració dels drets dels infants de manera coordinada”. Felipe Campos, vocal de la junta directiva de la FEDAIA, ha subrallat que amb la seva presència, “donava suport a una institució que posa la infància en el centre”. Per la seva part, el bisbe auxiliar de la diòcesi de Terrassa, Salvador Cristau, ha destacat que "la defensa dels drets dels infants és una tasca molt important per a nosaltres i per a ells, ja que són el nostre present i els homes i dones del futur". I per tancar els parlaments, el president de la Fundació Champagnat, el germà Jaume Parés, ha tingut paraules d’agraïment per als educadors de les catorze obres socials maristes: “Vosaltres sou el rostre i les mans concretes que feu realitat el projecte marista".

Els Maristes, de la mà de Pep Prats i de Jaume Parés, han explicat que la institució treballa des de fa temps per la prevenció i la protecció dels infants, amb protocols, campanyes i formació, amb la implicació dels educadors, de les famílies i dels mateixos nens i nenes i adolescents. “Som davant d’un problema social i per això la campanya ‘Trenca el silenci’ està encaminada a empoderar els infants i joves perquè siguin capaços de verbalitzar que els està passant alguna cosa en qualsevol àmbit” ha dit Pep Prats.

Una responsabilitat compartida… que ha d’estar més coordinada

Tot seguit ha començat la taula rodona “Visibilitzem l’abús sexual infantil: una responsabilitat compartida”, on han participat professionals acreditats de diferents serveis i àmbits

d’intervenció (salut, justícia, educació, serveis socials). Marta Simó, pediatra i coordinadora de la Unitat Funcional d’Abusos a Menors –UFAM- de Sant Joan de Déu, ha destacat que són claus els espais de coordinació entre diferents àmbits i ha demanat agilitar el sistema perquè els infants no hagin de repetir el seu relat davant de diferents agents. Un punt de vista que compartia Mercè Cartier, psicòloga forense i responsable de l’Equip d’Assessorament Tècnic en l’Àmbit de Família a Barcelona (EATAF) del Departament de Justícia: “així evitem la revictimització, que un nen/nena/adolescent hagi de reitarar la seva versió”. Vicenç Mora, mestre jubilat i membre de la junta directiva de l’ACIM, ha incidit en la necessitat de formació i ha demanat el suport del Departament d’Ensenyament en aquest sentit. Núria Gómez, treballadora social i cap del Servei d’Infància del Consell Comarcal del Vallès Occidental –EAIA- ha demanat més recursos per poder dur a terme una coordinació efectiva i Encarna Medel, educadora Social i cap de Serveis Socials d’Atenció Primària de l’Ajuntament de Rubí ha destacat la importància de treballar en xarxa. La taula rodona ha estat moderada per la doctora Carme Tello, presidenta de l’Associació Catalana per la Infància Maltractada (ACIM).

Erradicar la pobresa i treballar per la igualitat d’oportunitats

A la segona part de la jornada, Jorge Cardona, membre del Comitè dels Drets dels Infants a les Nacions Unides, i Álvaro Sepúlveda, germà marista de la Fundació Marista per a la Solidaritat Internacional (FMSI) han mantingut un diàleg sobre els drets dels infants amb Chaima Farzouz, estudiant de Criminologia i Dret, i amb Siham Azzaouyat, estudiant d’Integració Social, totes dues vinculades al Centre Obert Compartir-El Pinar i molt crítiques amb el funcionament del sistema actual. Segons Jorge Cardona, en l’àmbit social, el repte “hauria de ser erradicar la pobresa, però no com l’entenem normalment, sinó que no tenir accés a la salut o a l’educació també és pobresa. I aquí és on hi ha d’haver la nostra acció social”. I per la seva part, Álvaro Sepúlveda ha incidit en la idea de “promoure un bon tracte i una protecció que empoderi els infants, no que els ofegui. Chaima Farzouz ha apostat per fomentar els factors de protecció i fugir d’un sistema “que fomenta l’individualisme” i Siham Azzaouyat ha dit que “cal treballar molt més per la igualtat d’oportunitats, que ara no és real, ja que el nivell socioeconònic de les famílies marca molt”.

La trobada l’ha tancada la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes, qui ha dit que “pensar en drets no és només parlar sobre els drets dels infants. Cal tenir present la seva veu, escoltar- los i no centrar-nos només en la raó de l’adult per fer conscient l’infant que és un subjecte de dret (…) i només explicarà que té un problema greu –com l’abús sexual- en un entorn segur”.

La Jornada, que s’ha celebrat a Auditori Espai 14/13, Centre Cívic La Cruïlla" del Pinar, s’emmarca en la Trobada d’Educadors d’Obres Socials Maristes 2019, una trobada que es realitza de manera anual en el si de les obres socials maristes i que té per objectiu ser un fòrum de diàleg i formació per als educadors de les obres, oberta a l’entorn. Els Maristes gestionem a Catalunya 14 obres socials, entre centres de medi obert i centres de medi residencial, i atenem més d’un miler d’infants i joves i les seves famílies.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.