Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) “Un treball productiu, responsable, de col·laboració, amb utilitat social”. Aquest és el concepte de treball dels benedictins, tal com ho recull el pròleg a l’edició de la Regla Sant Benet de 1966. Una definició que ha servit també per situar l’editorial en exercici més antiga del món. L’Abadia de Montserrat és un cas especial al nostre país, però no és un cas aïllat.

En aquest article recollim cinc editorials que operen a Catalunya i que són propietat d'una congregació o d’orde religiós. En alguns casos, han promogut la creació literària en català. Les institucions religioses amb escoles destaquen pel llibre de text amb finalitat didàctica. N’hi ha que tenen un ric catàleg especialitzat en material teològic, catequètic i d’orientació espiritual. Però totes tenen en comú l’aposta per la cultura i la normalització lingüística.

Baula. Forma part del grup Edelvives, que neix per respondre a les necessitats dels germans maristes. Va tenir la primera seu a Barcelona l'any 1924. Després de la Guerra Civil, els tallers pateixen un incendi i es trasllada a Saragossa. L'editorial Baula neix l’estiu de 1993 a Barcelona per donar servei a la comunitat educativa i fomentar la lectura entre infants i joves. Enguany celebren el 25è aniversari. Tenen la seu al número 79 del carrer Salvador Espriu, i publiquen llibre de text i materials pedagògics per a diferents etapes educatives (educació infantil, primària, ESO i batxillerat), així com també recursos per al professorat. També compten amb llibres de literatura per a infants i joves fins els setze anys. Alfons Morales n'és el gerent.

Edebé. Editorial fundada l’any 1888 a Barcelona per la Congregació Salesiana. Té la seu al número 62 del passeig Sant Joan Bosco. El nom original, EDB, correspon a les sigles d’Edicions Don Bosco, que recorda el fundador de la congregació, Sant Joan Bosco. A partir dels anys vuitanta operen com a Grup Edebé i tenen segells propis a Galícia, el País Basc i València, i és present al Brasil, Equador i Mèxic. Especialitzats en educació i pedagogia, publiquen llibres de text i material educatiu en paper i en suport digital. Des de fa més de 25 anys convoquen el Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil, una aposta per la promoció de la lectura entre infants i joves. L'actual director general d'Edebé és Antonio Garrido (Màlaga, 1962).

Editorial Claret. Amb seu a Barcelona, és hereva de la ‘Llibreria Religiosa’ fundada el 1848 al carrer d’Avinyó per Josep Caixal i Estradé -aleshores canonge de la seu de Tarragona- amb el suport d’Antoni Maria Claret. Expliquen que quan Claret és nomenat bisbe de Cuba, fa viatjar en vaixell centenars de caixes amb llibres publicats per la Llibreria Religiosa fins a les Antilles. El 1926 els missioners claretians funden l’editorial. Primer rep el nom de Tipografía Claret, com a sucursal de l’Editorial Corazón de María de Madrid. El 1940 passa a ser Gràfiques Claret, com a editorial independent. Amb el nom d’Editorial Claret des de 1966, publiquen llibre religiós i d’humanitats, i també llibre escolar i pel llibre infantil. Recentment s’han introduït en el món de la producció de sèries d’animació per a televisió. L’editorial forma part del grup Claretian Publishers International. La congregació compta també amb la Llibreria Claret, una referència en el sector activa des dels anys setanta. El claretià Joan Bové (Valls, 1979) és el director general de l’editorial.

Editorial Cruïlla. Fundada a Barcelona el 1984 pel Grup Edicions SM, és propietat de la Companyia de Maria (Societat de Maria), congregació religiosa de la família marianista. A iniciativa d'un grup de professors marianistes, que volien recopilar els seus apunts i manuals d'ensenyament, SM Edicions neix a Vitòria el 1937. Avui tenen presència a tot iberoamèrica i compten amb el segell de l'editorial PPC (Promoción Popular Cristiana, Salamanca, 1955). Cruïlla neix en el si d’aquest grup i publica llibres educatius i de literatura per a infants i joves. La seva història està lligada a la recuperació del seu ús social i cultural del català i la immersió lingüística a les escoles. Cada any convoca els premis literaris El Vaixell de Vapor i Gran Angular. Quan van celebrar 30 anys, el 2014, l’editorial deixa les oficines del carrer Balmes i es trasllada al número 249 del carrer Nàpols de Barcelona. N'és director Josep M. Cervera (Barcelona, 1969).

Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA). L’abat Garcia Jiménez de Cisneros fa estampar el primer llibre montserratí el 16 d’abril de 1499. Des de llavors -tret d’un lapse entre el segle XVII i el XIX- ha mantingut l’activitat editorial amb la publicació de llibres d’història, art, assaig, estudis de llengua i literatura, religió, música per a escoles, cursos de català pera no-catalanoparlants, excursionisme i llibre infantil i juvenil. A més de llibres, també publica de forma quinzenal i mensual les revistes Serra d'Or, Piu-Piu, Documents d'Església, Qüestions de Vida Cristiana, Studia Monastica, Randa, Catalan Review i Caplletra. Avui, sota la direcció de l’infatigable Josep Massot (Palma, 1941), monjo benedictí.

A banda, convé fer una menció especial al Centre de Pastoral Litúrgica, fundat com a associació de fidels de l'arquebisbat de Barcelona. Avui presidida per Josep M. Romaguera, la seva finalitat pastoral depassa el camp editorial.Però segueixen essent significatives les publicacions periòdiques i els llibres, amb caràcter pedagògic, que editen sobre la celebració litúrgica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.