Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(CR) L’editorial Baula celebra el 2018 el seu vint-i-cinquè aniversari. Aquesta editorial catalana va néixer l’estiu del 1993 amb voluntat de donar servei a la comunitat educativa i fomentar la lectura entre els infants i els joves. Des de llavors ha orientat la producció als llibres de text i a la literatura infantil i juvenil en llengua catalana.

«En un principi, Baula va entrar al mercat català amb les mateixes publicacions d’Edelvives, la primera marca del grup editorial del qual forma part. No obstant això, amb el pas dels anys, hem desenvolupat estratègies i actuacions editorials específiques per a lectors en llengua catalana. Avui dia tenim una personalitat pròpia que ens ha ofert una riquesa de la qual ens enorgullim i que el públic ha reconegut positivament», explica Alfons Morales, gerent de l'editorial.

Jornada d’Innovació Pedagògica

Un dels àmbits que ha obert el camp de Baula ha estat la formació del professorat. Amb acords de col·laboració amb socis com Google for Education o LEGO, l'editorial ofereix serveis de formació al centre i la jornada pedagògica anual. El departament d’Assessoria Pedagògica duu a terme formacions personalitzades als centres educatius, entre les quals destaca la de Robòtica, tant perquè el professorat es familiaritzi amb els materials de l’editorial com perquè els centres s’actualitzin en temes relacionats amb canvis metodològics o legislatius.

A més, cada any Baula celebra la Jornada d’Innovació Pedagògica. L’any passat, 250 professors van omplir l’auditori de la Pedrera, a Barcelona. Aquest any tindrà lloc el 2 de juny a l’Hotel Majestic de Barcelona.

L’edició d’aquest any, “Preparats per al que vindrà”, convida a reflexionar les respostes de la comunitat educativa als grans canvis d’un món cada dia més interconnectat i en el qual es pot accedir a més informació i coneixements. Les noves eines tecnològiques faciliten la tasca del professorat i la interacció amb l’alumnat, però la innovació no es redueix només a canviar la pissarra de guix per la pissarra digital o el llibre de text per l’ordinador portàtil o la tauleta.

La gran revolució pedagògica demana un replantejament del treball a classe, concretat en unes noves metodologies que tenen com a objectiu establir unes noves relacions més enriquidores i dinàmiques entre professorat i alumnat. Conceptes com el treball cooperatiu o el flipped classroom també suposen un foment de la creativitat i donar entrada a l’educació emocional.

En la II Jornada d’Innovació Pedagògica que tindrà lloc el proper 2 de juny hi intervindran Anna Forés, Iolanda López Iglesias, José Antonio Fernández Bravo, Manel Trenchs i Mola i Modest Jou.

Presència a 1.500 centre educatius

Actualment les publicacions de Baula són present en més de 1.500 centres educatius amb materials educatius i amb llibres de literatura infantil i juvenil per crear lectors. Alfons Morales explica que “avui oferim una àmplia varietat de llibres infantils i juvenils molt diferents dels que oferíem fa vint-i-cinc anys. Hem incorporat obres que ajuden a reconèixer les emocions, àlbums il·lustrats, literatura de no-ficció o versions humorístiques dels contes clàssics, entre altres».

El catàleg de literatura infantil i juvenil comprèn actualment més de 700 llibres, distribuïts en més de 60 col·leccions, entre les quals destaquen Ala Delta, La Llum del Far, Capsa de Contes, La Vaca Plis Plau o Contes Desexplicats, a més dels àlbums il·lustrats.

D’altra banda, s'hi troben artistes molt significatius, com els escriptors Joaquim Carbó, Joan Manuel Gisbert, Núria Pradas, Maria Carme Roca i Care Santos, i els il·lustradors Francesc Rovira, Cristina Losantos i Roger Olmos, entre altres. L’editorial també publica obres de personalitats a escala internacional, com Rébecca Dautremer i Benjamin Lacombe.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.