Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abat Oliba CEU) La clau hermenèutica per entendre l'encíclica Fratelli tutti és la lògica de l’encontre. Així ho ha explicat aquest dilluns la Universitat Abat Oliba CEU el bisbe de la Plata, Víctor Manuel Fernández, durant la seva intervenció en un col·loqui de presentació de l'última encíclica del papa Francesc.

La trobada de què ha parlat el bisbe Fernández se sosté en una “obertura universal concreta”. És a dir, no una universalitat abstracta, sinó que “s'obre al germà que està tirat en els camins de les nostres pròpies ciutats”.

I el retrobament entronca amb la importància del perdó. Un perdó que no implica oblit ni relativització. En aquest sentit, el bisbe de la Plata ha proclamat que “el que no es pot oblidar, relativitzar o ocultar sí que es pot perdonar”. Aquest perdó és el camí de la “reconstrucció dels llaços humans”.

En aquest punt, el seu discurs ha contingut una apel·lació a la política: “la seva missió és emplenar les esquerdes que ens separen i buscar punts de contacte. Pot ser que dues persones amb posicions ideològiques trobades no puguin dialogar, però sí que poden conversar. En la conversa descobriran que, almenys, comparteixen dos temes que els apassionen”.

L'altra clau de volta de Fratelli tutti radica en un reconeixement de la dignitat a tota persona, “més enllà de tota circumstància”. Això entronca directament amb el tracte al diferent, a l'immigrant. Així, el bisbe de la Plata ha subratllat el rebuig papal a tota “endogàmia local" i la seva crida a “valorar l'altre en la seva cultura”.

Nacionalismes i populismes

Sobre aquest assumpte també s'ha pronunciat un altre dels ponents del col·loqui: el secretari del Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral, el bisbe Bruno M. Duffé. Des del seu punt de vista, “els migrants no són migrants sinó persones amb capacitats i carismes que porten promeses a la humanitat”. Per això, recomana allunyar-se de “populismes i nacionalismes proteccionistes, que fan seus i poden arribar a confiscar l'esperança popular, amplificant els mitjans amb objectius electoralistes”.

“El repte del nostre temps és compartir o morir”, ha recalcat Duffé. I és que, ha dit a continuació, “sense la fraternitat ens quedem sols amb la nostra llibertat individual. La fraternitat ens permet sortir de la nostra solitud per a acollir al que ve”.

Duffé s'ha referit a “els camins de fraternitat que s'obren quan optem pel servei”. I, en la línia del bisbe de la Plata, ha reflexionat sobre el perdó i la necessitat de “trencar el cercle viciós de la violència i de la seva justificació ideològica, la qual cosa no implica oblit”.

Segons el parer de l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Joan Josep Omella, Fratelli Tutti és el “fruit madur del magisteri del papa Francesc”. El document té la virtut de “situar a l'Església en el món”. Una Església que “no és una ONG ni una societat aïllada, sinó un agent de comunió universal, de fraternitat universal”.

Després del col·loqui, que ha estat conduït pel rector de la Universitat Abat Oliba CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, el cardenal Omella ha celebrat la missa de Nadal en aquesta universitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.