Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El proper divendres 31 de gener la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort lliurarà a Justícia i Pau el Premi Reconciliació per la seva tasca de voluntariat a les presons del nostre país. Es tracta del segon reconeixement que reben en poques setmanes després que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies els concedís la menció honorífica del Premi Voluntariat 2019 a primers de desembre.

Justícia i Pau va crear fa 32 anys aquesta comissió per apropar-se al món dels centres penitenciaris. L’equip que avui conforma el voluntariat a les presons fluctua entre les 75 i les 80 persones. I la seva dedicació acostuma a ser setmanal. La majoria fan un parell d’hores dins del centre, si bé alguns pocs hi van amb més freqüència.

Atenen la població dels centres penitenciaris de la província de Barcelona i, de forma prioritària, els grups que són especialment vulnerables i que estan exposats a l’exclusió social severa. Els visiten i els ofereixen acompanyament personal, activitats de reforç escolar i d’animació sociocultural i lúdica, com pot ser dansa, art-teràpia, teatre o clubs de lectura.

Diferents estudis mostren que el voluntariat de presons combat la manca de referents familiars i socials dels interns i les internes, i n’afavoreix l'autoestima i les aptituds psicosocials. També fomenta valors ètics en l'àmbit penitenciari i contribueix al clima de respecte i convivència dins dels centres.

A més de l’atenció directa dins de la presó, la comissió de Justícia i Pau ofereix acompanyament un cop finalitza la pena de presó. En aquest sentit, es proposa la figura d’un mentor, per afavorir la reinserció i la rehabilitació de la persona a la societat. A més d’aquest servei directe a la població, la comissió de presons té per objectiu vetllar pel respecte dels drets humans i la dignitat dels interns i les internes; i també sensibilitzar l’opinió pública sobre la realitat de les presons i promoure la justícia restaurativa per sobre de la punitiva.

El creixement del voluntariat de presons

Entre quatre i sis persones demanen incorporar-se cada mes a aquest servei d’acompanyament a la població reclusa. L’equip de voluntariat de presons de Justícia i Pau ha experimentat un creixement constant els darrers anys. Un fet que ha permès augmentar l’abast de la intervenció tant a interns i internes com als seus familiars. Actualment atenen més de sis-centes persones.

En Xavier Badia ha coordinat aquest servei els darrers sis anys; des de l’entitat li reconeixen haver fet “una tasca immensa”. Actualment, el coordinador és Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau, junt amb Paolo Petrolillo –diaca permanent del bisbat de Terrassa i voluntari– i el suport administratiu d’Àngels Carrió. A més, un grup de set o vuit voluntaris es reuneix cada dos mesos per fer seguiment de l’activitat, la formació, les incidències i les necessitats del projecte.

El grup va ser iniciat el 1987 per Ignasi García Clavel, que seria director General de Serveis Penitenciaris entre 1990 i 1999. L’any 2016, aquest projecte de voluntariat va rebre el reconeixement del Departament de Justícia de la Generalitat, en el marc de les distincions públiques que tenen com a finalitat reconèixer als professionals i entitats o col·lectius civils que han prestat un servei destacat en l'àmbit dels Serveis Penitenciaris.

Justícia i Pau és una associació sense ànim de lucre. L’aportació econòmica dels socis així com les donacions puntuals permeten a l’entitat oferir més qualitat en els serveis i projectes, atendre més gent i augmentar la capacitat de sensibilització.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.