Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(La Caixa) Les dones tenen de mitjana el 30 % menys de probabilitats de ser citades per fer una entrevista de feina que els homes amb les mateixes característiques. Aquesta és la conclusió principal de l’estudi Tenen les dones menys oportunitats de ser contractades?, publicat per l’Observatori Social de ”la Caixa” i presentat avui a CaixaForum Madrid pel director de l’Àrea d’Estratègia, Prospectiva i Comunicació Interna de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Ignasi Calvera.

L’informe, elaborat per María José González, Clara Cortina i Jorge Rodríguez-Menés —tots ells, de la Universitat Pompeu Fabra—, sorgeix després d’una investigació experimental que ha consistit a enviar currículums ficticis de persones d’entre 37 i 39 anys a 1.372 ofertes de treball reals a Madrid i Barcelona. Els currículums responien a ofertes de 18 ocupacions diferents que variaven en grau de feminització, qualificació requerida i responsabilitat.

 

 

En termes generals, del total de currículums considerats (més de 5.600, ja que se’n van enviar un parell d’equivalents per a cada vacant que s’oferia, amb l’única diferència que, en un cas, es tractava d’una candidata dona i, en l’altre, d’un home), els candidats homes van ser citats a entrevistes en una proporció més gran (10,9 %) que les dones (7,7 %). En igualtat de condicions, la probabilitat de rebre la proposta d’una entrevista de feina va ser el 30 % més petita per a les dones que per als homes.

L’informe analitza també el possible efecte diferencial de tenir fills en homes i dones, així com la preparació per al càrrec. Per exemple, l’estudi revela que la probabilitat de rebre una trucada per fer una entrevista era el 23,5 % més petita per a les dones sense fills que per als homes en idèntiques circumstàncies.

"Les dones amb fills són les que pateixen una discriminació més gran"

No obstant això, les dones amb fills són les que pateixen una discriminació més gran en els processos de contractació laboral, ja que s’enfronten a una doble penalització: per la seva condició de dona i per la de mare. Una dona amb descendència té el 35,9 % menys de probabilitats de rebre una trucada per fer una entrevista de feina que un home amb les mateixes característiques.

Malgrat les diferències de gènere, els autors assenyalen que la discriminació de les dones no desapareix, però sí que es redueix, quan els candidats estan millor preparats per al càrrec del que es demana a l’oferta. És a dir, la penalització de gènere és més petita si, a més del que es demana, els aspirants tenen coneixement d’un idioma addicional i més experiència laboral.

Els autors conclouen que els biaixos de gènere en els processos de contractació es basarien en estereotips sobre la productivitat, més que no pas en prejudicis. Els ocupadors varien les seves respostes quan les dones tenen més competències que altres candidats similars (com ara idiomes, una sòlida carrera laboral o experiència en tasques de supervisió). De fet, les dades suggereixen una absència pràcticament total de discriminació en dones sense fills altament qualificades.