Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Dominiques Vallirana) La Fundació Educativa Dominiques de l'Ensenyament va presentar aquest dimecres al col·legi de Vallirana el sistema de protecció al menor que té implantat a les set escoles de la seva xarxa educativa. En un acte a l’escola de Vallirana es va explicar a la comunitat educativa, famílies i institucions implicades en la protecció del menor el sistema que s’ha elaborat els darrers anys. Es va destacar l’educació emocional com a factor clau de prevenció i empoderament dels infants i joves. I, sobretot, la necessitat de comprometre-hi tota la comunitat educativa i tota la societat. Com més implicació de tots, més tupida és la xarxa de protecció dels menors.

Pilar Contreras, directora general de Centres Concertats i Centres Privats del Departament l’Educació de la Generalitat de Catalunya, va tancat l’acte i va recolzar el plantejament global del sistema de prevenció i actuació de les Dominiques: “Ho esteu fent molt bé”. Contreras va fer una crida als alumnes i famílies a aprofitar els instruments de protecció del sistema: “que tothom es comprometi a ajudar, a no callar”.

La representant del Departament d’Educació va agrair la participació en l’acte de representants de les associacions de pares i mares dels Mossos d’Esquadra i d’un dels centres educatius públics de Vallirana, l’IES Vall d’Arús. Contreras va demanar que no es confronti el sistema públic i concertat davant d’un repte que cal respondre en xarxa. El que cal fer és “emmirallar-se en els qui ho fan bé”. Finalment va agrair “la valentia amb la que parleu del tema després del que s’ha viscut a Vallirana els darrers temps. Us felicito per la manera d’actuar”.

"La nostra prioritat"

La presidenta de la Fundació Educativa Dominiques de l'Ensenyament, la germana Arantxa Sanz, també va destacar “el compromís de l’escola de Vallirana i de totes les escoles cristianes i del país en la protecció dels menors”. Els alumnes “han de ser la nostra prioritat i és el que ens han mogut sempre, perquè tota acció ha d’estar pensada pel seu propi bé i futur”.

Sanz va recordar que fa uns mesos l’escola de Vallirana va ser “centre de polèmica i controvèrsia” i que “hi ha hagut dolor i patiment” però que la resposta és “l’acció conjunta de tota la societat”. Va explicar que la Fundació té una “compromís explícit i irrenunciable” i que aposta per “una xarxa que ens protegeix i ens acompanya. Una xarxa formada per molts nusos. Com més nusos, més tupida, més extensa, més forta i més connectada... més segura i més confiança genera”.

En els parlaments finals, també va intervenir el secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, el pare Enric Puig. Va remarcar el compromís de “totes les escoles cristianes” en la protecció dels menors i la seu treball d’implantació de protocols, programes i sistemes d’actuació i prevenció. Representant l’Ajuntament de Vallirana, va intervenir la regidora d’Educació, Isabel Villafaina, que també va reconèixer “el compromís de la direcció de l’escola” i el treball realitzat. Alhora va expressar el compromís d’enfortir el treball conjunt de tots els agents socials i institucions de la població contra l’assetjament.

“Alumnes que es cuiden els uns als altres”

La psicòloga de l'escola Domiques Vallirana, Gemma Carbó, va presentar el sistema de protecció dels menors que s’ha treballat els darrers anys i s’ha implantat a les set escoles de la Fundació de les Dominiques. “El cor del nostre sistema és que els alumnes es cuidin els uns als altres”, va explicar Carbó com a exemple de la centralitat que té l’educació emocional en la protecció dels alumnes. Va recordar que els educadors i les famílies “no som jutges, ni metges, ni policies” i que la clau en l’entorn educatiu “és treballar junts: quan més units estiguem professors, alumnes i famílies, més espais de protecció”.

La presentació va incloure també una taula rodona amb representants de diversos sectors implicats en la protecció dels menors. Des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Miquel Mateo va explicar que la prioritat de tots els protocols que s’han aplicat en aquest àmbit “és que els menors se sentin protegits en les nostres escoles i que tots siguem capaços d’escoltar i detectar”. La directora de l’IES Vall d’Arús de Vallirana, Maria Bajo, va destacar la importància de dedicar hores i recursos a la prevenció i que es generi “la confiança de la famílies amb la comunitat educativa”.

El caporal dels Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts, Marc Solans, va destacar la tasca preventiva que realitzen des de la policia amb formació a les escoles, especialment en els riscos dels menors que s’endinsen sense formació i acompanyament en el món digital. Sobre els casos d’assetjament va insistir en la mediació com forma més efectiva per tractar-lo, “perquè la denúncia sempre ha de ser l’últim recurs”.

Finalment la presidenta de l’AMPA de les dominiques de Vallirana, Marta Yebra, va descriure el compromís necessari dels pares i mares en aquesta xarxa: “el sistema de protecció ens ha d’aportat tranquil·litat a les famílies però al mateix temps ens demana una gran responsabilitat”. També va demanar ser conscients que “és igual d’important el que li pugui passar al nostre fill si és assetjat, que veure què podria portar als nostres fills a ser assetjadors”.

La directora de les Dominiques de Vallirana, Ana Fernández, va obrir l’acte traslladant “la nostra preocupació i el nostre compromís amb la defensa dels menors, que no ve d’ara”. I que l’objectiu de l’acte era compartir el treball fet: “explicar, compartir les nostres experiències i sumar. Aquesta és la millor manera de contribuir a la defensar del menor”.

L’acte es va tancar amb una intervenció de representants dels alumnes de 4t d’ESO. Amb una xarxa de llana van mostrar de manera visual “la xarxa que ens protegeix” i com “ens sentim recolzats pels nostres professors”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.