Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 3/08/2021

(Laura Mor –CR) “Amb un gran sentiment d’estimació, de pèrdua i, alhora, d’esperança” les religioses de la Companyia de Maria han comunicat la mort inesperada de la seva germana María Luisa Morales Medina. Fa un any la van destinar a la comunitat del carrer Pau Claris i el govern provincial havia previst que es quedés a Barcelona. Però aquesta darrera setmana ha mort de forma sobtada just quan acabava una tanda d’Exercicis Espirituals.

Tenia 50 anys i en portava 24 de vida religiosa a l’orde de la Companyia de Maria. Va morir dimecres 28 de juliol al vespre i divendres al matí al matí la van enterrar al petit cementiri de la casa d’Espiritualitat Ain Karim, que les religioses de Lestonnac tenen a Haro, a La Rioja. Montserrat Massó, superiora de la comunitat de Pau Claris, recorda el criteri de l’orde: “Som enterrades on morim”.

Ha estat “un cop fort per a la comunitat i la província”, reconeixen les germanes de Catalunya. En un breu comunitat han explicitat la fe i vitalitat de Morales: “Ens ha deixat sobtadament, plena de vida, de projectes i de profunds desitjos de seguir Jesús, el seu Senyor, el seu més pregon sentit i la seva roca ferma”. La germana María Luisa va participar com a capitular al Capítol Provincial celebrat a Madrid ara fa un mes.

Apassionada de Jesús

El poc temps que ha estat a Catalunya, aquesta monja de Lestonnac s’havia encarregat de conèixer el lloc on havia estat destinada i la seva gent. “Tenia molt d’interès en créixer en relacions”, tal com apunta la seva família religiosa. Massó recorda que “era una dona plena de vida, una persona alegre, joiosa, que feia una lectura positiva de les coses, era molt apassionada de Jesús i tenia un desig de viure molt a fons la seva vida”.

Nascuda a Sevilla el 1971, va ser alumna del Col·legi de la Companyia de Maria a Sevilla i va participar en diversos voluntariats, rutes, exercicis i trobades de pastoral juvenil que els proposaven. Més endavant esdevindria animadora d’aquestes experiències juvenils de descoberta i creixement en la fe que avui es coneix com el moviment ‘Grups Lestonnac’.

Docència i investigació en bioètica

Morales es va llicenciar en Farmàcia a la Universitat de Sevilla i va entrar a la Companyia de Maria amb 26 anys. Va estudiar Teologia a la Universitat Pontifícia de Comillas, a Madrid. Es va llicenciar en Teologia Moral a la Facultat de Teologia de Granada i va fer el Màster en Bioètica a la Universitat Pontificia Comillas. Va ser professora de Bioètica a Granada i amb Sant Joan de Déu a la Universitat de Sevilla, i en formació de Postgrau a la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada. Va ser secretaria de la Cátedra Andaluza de Bioética i profesora de Moral de la Persona a la Facultat de Teologia de Granada. També va impartir docència en el Centre Poveda de Teresianas, Linares i Màlaga. Francisco Javier de la Torre li va dirigir la tesi que va defensar ara fa un any amb el títol ‘Ética teològica de lo artificial’, sobre intel·ligència artificial.

El proper 2021-2022 estava previst que impartís un curs a Cristianisme i Justícia sobre eutanàsia, i a l’INSAF de Tarragona sobre ‘Les grans qüestions bioètiques des de la perspectiva cristiana’. En altres cursos havia preparat algun material de formació pastoral sobre ètica sexual per als més joves.

Dedicada a la pastoral de joves

El seu itinerari l’ha portat a ser professora de Ciències al Col·legi de San Fernando, a Sevilla; després a Granada, on va ser directora del Col·legi Major Montaigne; passant per Madrid i finalment a Barcelona. Ha viscut l’últim any a la comunitat del carrer Pau Claris, junt amb cinc religioses més, anant un dia a la setmana a l’Institut Superior de Pastoral a la Universidad Pontificia de Salamanca. Tot aquest temps s’ha dedicat a la pastoral universitària, d’adolescents i joves.

Eusebio, un amic proper, ha descrit aquest dilluns sobre l’opció religiosa de la germana María Luisa: “Vas abraçar els vots en un temps de valors epidèrmics sense donar-li caràcter de sacrifici ni renúncia, com feies totes les coses: amb la naturalesa del que és cert”. Ara des de la Companyia de Maria preguen ara perquè “la seva vida esdevingui llavor del Regne”.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.