Vés al contingut
Catalunya Religió
(Bisbat d'Urgell) L'Arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, ha obert aquest dijous les Jornades de Teologia d'enguany, que se celebren dijous i divendres a la sala Sant Domènec de La Seu d'Urgell.
Vives ha apuntat en el seu parlament d'obertura que la Doctrina Social de l'Església és l'aplicació de les veritats evangèliques i la caritat cristianes en la vida quotidiana; un conjunt de valors i de formes d'entendre les relacions humanes, socials i econòmiques que ens han d'ajudar a interpretar i orientar el comportament cristià en el món d'avui. Ha encoratjat als assistents a reflexionar acuradament sobre els punts sobre els que es pot treballar en l'aplicació de la Doctrina Social de l'Església: "serà difícil però no ingenu, i hem de fer un esforç per aquesta doctrina impregni les realitats diàries".
Joan Costa, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, ha fet la primera de les conferències de formació. Ha destacat que la Doctrina Social de l'Església és la resposta que "la nostra doctrina cristiana adreça al món per a fer la vida més bona i més justa". Ha començat parlant de la dignitat del home, assenyalant que l'arrel de tota crisi és antropològica, i que com assenyala l'Encíclica "Gaudium et Spes" es tracta de comprendre que és l'ésser humà i allò que l'envolta i que té incidència social i que alhora ens afecta. "Mentre no incloguem la lògica de l'amor en la nostra actuació hi haurà una manca de fraternitat i haurà crisi. Pel Dr. Costa la família té un paper educador molt important i és un valor fonamental. Ha extrapolat el concepte de la família l'àmbit de la nació, assenyalant que una nació "és una família de famílies" i que s'ha de fer un esforç per entendre que és la llibertat i l'autodeterminació; "la llibertat de ser, oberta als altres pobles i nacions", recordant que som quan tenim en compte l'altre i no el deixem de costat. Ha considerat que cal defensar els drets de les persones dins del dret comunitari.
Aquest divendres parla Francesc Torralba sobre la correlació que hi ha entre justícia, el perdó i la pau. El coordinador de les Jornades ha assenyalat que la doctrina social de l'Església és un patrimoni molt valuós i molt desconegut, i ha apuntat que hi ha un eix d'injustícia estructural nord-sud que justament la Doctrina Social cerca resoldre, tot proposant diversos tipus de vies. "De la justícia a la pau hi ha una correlació directa" ha assenyalant, tot citant el Papa Pau VI: "si vols la pau treballa per la justícia". Francesc Torralba, catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, tracta aquest divendres en profunditat el tema de la biodiversitat, seguint les línies i reflexions de Joan Pau II i Benet XVI: "la terra com un bé comú, com un element vulnerable que no és de la nostra propietat, sinò que hem de ser capaços de deixar-la en bones condicions per a les generacions futures. Hi ha molta doctrina sobre ecoètica o geoètica i sobre quina ha de ser la nostra actitud vers la natura perquè tingui futur".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.