Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Parlar als joves de doctrina pot semblar una mena de provocació contracultural. Però si aquesta doctrina té com a objecte l'acció social, la cosa canvia. Amb voluntat instrumental i pedagògica, el llibre del Docat presenta als joves la Doctrina Social de l'Església com un “missatge alliberador”. El mateix títol assenyala el sentit de l'acció: el verb 'do' - 'fer' en anglès- se suma al 'cat', que correspon al catecisme.

L'Editorial Claret va presentar divendres l'edició catalana del Docat a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret. Segons el claretià Màxim Muñoz, representant de l'editorial, es tracta d'una “guia d'estudi atractiva i innovadora que permet conèixer la doctrina social de l'Església i contagiar joves i adults amb aquest desig de transformació de la societat d'acord amb els valors de l'Evangeli”.

“El papa Francesc està posant un altre cop en el focus aquest pensament social de l'Església, li està donant brillantor”, va dir el director de Justícia i Pau Barcelona. Eduard Ibáñez considera el llibre del Docat “una oportunitat perquè les comunitats cristianes, les parròquies i els moviments ens tornem a enamorar de la Doctrina Social de l'Església, que en el fons és enamorar-se de l'Evangeli”.

Fe cristiana i compromís social

Conscient que “la Doctrina Social de l'Església és el far i la guia” de l'entitat que dirigeix, Ibáñez va definir-la com “una relectura de l'ésser humà i de la dignitat transcendent de l'ésser humà”. Dignitat que va lligar amb els drets humans i les reflexions sobre la família, la política, l'economia, les relacions internacionals i la pau.

El director de Justícia i Pau va defensar que “és impossible viure la fe cristiana sense tenir com a punt de vista el món al qual servim”, i que “és incompatible viure la fe d'esquenes al món”. En aquesta línia va recordar “la immensa tasca de l'Església en l'àmbit educatiu, sanitari, en l'atenció als marginats, als més pobres”.

El repte d'arribar als joves

Però, d'on neix l'impuls a l'acció positiva cap al món? “La Doctrina Social de l'Església llegeix el món des de l'experiència d'un Déu que estima infinitament, incondicionalment i que té un projecte de salvació”. En definitiva, va dir Ibáñez, els cristians estan convençuts “que això acabarà bé”. Sobre el llibre en concret, va llançar un repte: “S'haurà de moure i veure com els joves se'l poden fer seu”.

El delegat de pastoral juvenil de l'arquebisbat de Tarragona i també coordinador del Secretariat Interdiocesà de Joventut (SIJ), Josep Mateu, va respondre l'interrogant d'Ibáñez: “Hem de ser realistes, tenim pocs grups que tinguin la maduresa de llegir i fer-se seu aquest document”, va reconèixer. Però va dir també que “avui acompanyem a molts joves i és una eina que podem oferir-los de tu a tu”.

Una Església d'acció

Mateu va situar la publicació del document en català en el context de les darreres jornades mundials de la joventut i amb les conclusions del Sínode sobre Joves. “Es demana que l'Església no sigui només una Església de paraula i institucional sinó que sigui una Església d'acció i de denúncia”.

El coordinador del SIJ va posar en valor els ideals, la força i la radicalitat dels joves. “Si això ho acompanyem, aquesta joventut, aquesta radicalitat pot donar fruit, pot esdevenir una revolució de l'amor”. I va rellegir la introducció que el papa Francesc fa del llibre on diu que “el Docat no és per parlar-ne o per discutir-ne, sinó que sobretot és per actuar”. I es va remetre també al subtítol: “L'important del Docat és fer, passar a l'acció”.

Sobre la crida a l'acció social, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va demanar prioritzar la qualitat per sobre de la quantitat. “Som cridats tots nosaltres a ser pares, mares i germans dels pobres, a treballar amb cor amb ells”, va dir. També va alertar del “risc de caminar sense referència a l'Església” i va explicar que del treball amb els migrants, per la pau o l'ecologia té com a centre “Jesucrist i la persona”.

Omella va recordar les paraules de Joan Pau II: “La Doctrina Social de l'Església és part integrant de l'evangelització”. I va subratllar que la paraula dels cristians ha de ser “l'evangeli contextualitzat en aquest món”. El cardenal va agrair el caràcter pedagògic i assequible del nou document i va apuntar que “el Docat i el compendi de la Doctrina Social de l'Església” comporten “una mirada positiva”.

L'edició catalana és fruit de la col·laboració de la Conferència Episcopal Tarraconense amb l'Editorial Claret. A banda del llibre en paper, també hi ha una aplicació mòbil per a treballar-ne els continguts en grup. “Desitgem i esperem que tingui la difusió i el treball en grups de joves que somiava el papa”, va concloure Muñoz com a representant de l'editorial.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.