Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Generalitat de Catalunya) El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa ha presentat aquest dimecres al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el document “El lloc de les tradicions religioses i espirituals en el país que volem. Directrius”. L’acte s’ha celebrat al Parlament de Catalunya i també hi han assistit la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell. Aquest text és el quart document que elabora aquest òrgan consultiu i resumeix les principals propostes sobre com s’hauria de regular i garantir el dret a la llibertat religiosa i la cooperació entre les administracions i les confessions per tal d’adaptar-la a la realitat social i política catalana.

El document consta de quatre apartats. El primer estableix els punts de partença que justifiquen la necessitat d’aquest document que ha estat elaborat a petició de la consellera de Governació, departament competent en matèria d'afers religiosos. A continuació s’enumeren les bases jurídiques internacionals per assegurar que la normativa estigui en línia amb la regulació del dret de llibertat religiosa dels països de l’entorn. El nucli del document són les dotze directrius per a un nou Estat, que es complementen amb algunes línies estratègiques a fi de potenciar l’harmonia social.

Les directrius estableixen la imparcialitat i el respecte envers les diverses tradicions, respecte en consonància amb la Declaració Universal dels Drets Humans, reconèixer les aportacions de les religions en diversos àmbits, garantir l’educació en cultura religiosa o vetllar pel reconeixement en igualtat de condicions i dignitat de totes les tradicions, entre d’altres. Aquesta proposta ha estat presentada com un document de base que pot assolir el consens social.

Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa va ser creat el 2011 amb les funcions d’assessorar el Govern en l’àmbit religiós. Fins ara havia publicat tres documents, que estan disponibles en català, castellà i anglès. Aquests aborden la diversitat religiosa en les societats obertes, l’aportació social de les religions i l’hospitalitat. Formen part del Consell tretze membres experts no remunerats, entre els quals el catedràtic Francesc Torralba, que n’és el president. També formen part del Consell Lena de Botton, Cinto Busquet, Miquel Calsina, Lluís Duch, Salwa L’Aouaji El Gharbi, Ruth Giordano, Daniel Giralt-Miracle, Francesc Xavier Marín, Xavier Melloni, Yaratullah Monturiol, Joan-Andreu Rocha i Xavier Rubert de Ventós.