Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Coincidit amb la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials que l’Església catòlica celebra aquest diumenge, dos bisbats catalans anuncien la renovació del seu espai institucional a internet. Totes dues canviaran de disseny i incorporaran noves funcions.

La primera en posar en marxa la nova web és l’arquebisbat de Barcelona. Bona part del contingut presentarà noticies de la vida diocesana i documents i publicacions de l’arquebisbat (notes de premsa, full dominical, butlletí de l’arquebisbat...) i també es presentarà setmanalment, en imatge i so, les cartes dominicals del cardenal Martínez Sistach. El nou espai estarà en cinc idiomes (català, castellà, francès, anglès i italià).

Una novetat serà les galeries d’imatges (fotos i vídeos) i la indexació de documents que permeten fer cerques temàtiques i textuals del contingut de tota la web. Properament també s’oferirà un butlletí electrònic mensual de notícies.

El bisbat de Girona també estrenarà nova web institucional abans de l’estiu. El nou format dedicarà més espai a les parròquies i a les delegacions per presentar la seva organització i les seves activitats i documents. Alhora, es posarà en marxa un Campus Virtual de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona.

Una altra novetat de la web de Girona serà la possibilitat de fer donatius online a les campanyes que les entitats d’Església tinguin obertes. El 1996 Girona va ser la primera diòcesi en obrir una espai institucional a Internet, només un any després que ho fes el Vaticà.

Podeu accedir a les webs de tots els bisbats catalans des d'aquí.

Posar “ànima” en el món digital

Aquest any les Jornades de les Comunicacions Socials tenen com a lema “El sacerdot i la pastoral en el món digital. Els nous mitjans al servei de la Paraula”, coincidint amb l’Any Sacerdotal. Els bisbes de la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació Social de la Conferència Episcopal Espanyola, presidida pel bisbe de Lleida Joan Piris, han publicat un missatge on comenten el missatge de Benet XVI per aquesta jornada.

Els bisbes “animem els sacerdots i els fidels, especialment els pares, educadors i catequistes, en particular els més joves i ‘nadius’ de la Xarxa, a endinsar-se per aquests nous camins del ‘món digital’', posant, amb creativitat i audàcia apostòlica, totes les noves tecnologies de la comunicació al servei de l’anunci de Jesucrist” i afirmen que cal treballar també per aconseguir “un major espai per als mitjans en la pròpia Església, a escala nacional, diocesana i parroquial. L’evangelització de la cultura actual, essencialment mediàtica, passa per aquesta exigència necessària a la qual no n’hi ha prou de respondre amb amables consideracions teòriques sobre els mitjans, sinó sobretot amb un major esforç pràctic en projectes i realitzacions”.

En aquest text reclamen que es posi “ànima” en el món digital: “les innovacions tecnològiques suposen també canvis de valors”. Valoren “els efectes benèfics i els recursos que les noves tecnologies de la comunicació suposen per a la pastoral de l’Església i el progrés humà” però recorden que “un inadequat i abusiu ús dels moderns mitjans està produint, especialment en els més joves, la pèrdua d’interioritat que porta a ignorar la dimensió espiritual i transcendent de la persona, així com la propagació del contacte superficial que dificulta la trobada personal i relacional, sobretot en la família, amb una predominant tendència a l’anonimat, a l’espectacle i a l’excitació dels sentiments, així com a la substitució de la veritat per l’opinió en un creixent relativisme”.

També el document episcopal fa “una clara denúncia de la parcialitat amb què és tractada amb freqüència la figura i missió del sacerdot en molts mitjans de comunicació en què, faltant a la veritat i tan injustament, es generalitza sobre la immensa majoria del clergat la sospita de comportaments immorals i delictius d’una minoria infidel de sacerdots i religiosos”.

El missatge demana als “comunicadors cristians que segueixin posant ‘ànima’ en el món dels mitjans amb vocació i treball, realitzats amb professionalitat i esperit de servei a favor de les persones i de la societat sencera, al mateix temps que amb coherència envers la seva identitat cristiana”.

Podeu llegir aquí el text íntegre del missatge de la comissió episcopal i aquí el missatge de Benet XVI amb motiu de la Jornada de les Comunicació Socials.

També l'arquebisbe de Tarragona hi dedica la carta dominical d'aquest diumenge: