Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Qui ha participat d'alguna Pasqua Jove, familiar o d'infants, sap que el Dijous Sant està marcat en el calendari des de mesos abans del dia assenyalat. Una vivència intensa, intensiva, i plena de simbologia i significat que comporta una gran feina organitzativa i una empremta perdurable.

Avui, Dijous Sant, encetem la celebració de Pasqua. Una Pasqua que enguany amb motiu de la pandèmia de la Covid-19 s'ha reformulat, adaptat i que se celebrarà des de casa. Hem volgut centrar la nostra mirada en tres Pasqües de casa nostra que tenen una gran trajectòria. Els hem demanat que, tot i ser des de casa, ens expliquin què recorden i celebren els catòlics aquests dies. Comencem avui amb el claretià Màxim Muñoz, de l'equip organitzador de la Pasqua Familiar Claretiana que ja fa més de vint-i-cinc anys que se celebra a Vic.

En Màxim Muñox reconeix que la celebració de l'Eucaristia de Dijous Sant ell la començava sovint amb les paraules de l'evangelista LLuc: "Quantes ganes tenia de celebrar aquesta Pasqua amb vosaltres abans de la meva Passió". Aquestes paraules, explica, prenen aquest any un significat especial. "Jesús té moltes ganes de venir a trobar-nos l'any 2020, per donar-nos escalf, per dissipar les pors, incerteses, i les pèrdues del moment que hem de viure". Muñox explica que Jesús vol "que en aquest àpat comunitari d'avui trobem el reforç i coratge per afrontar els moments que estem vivint".

Un Dijous Sant que posa l'accent en dos aspectes: el servei i la fraternitat. El servei a través del gest del pa partit i repartit, junt amb la seva copa, i el rentat de peus. I especialment aquest any aquest gest pren un gran significat. "Posar-se al servei, com tanta gent està fent als hospitals i a residències d'ancians, o tots aquells educadors que fan la feina a distància, i sobretot aquella gent que, tot i posar la seva salut en risc, ajuden les persones més desvalgudes de la societat, com els sense sostre, la gent sola, les famílies que econòmicament no arriben". Molts gestos que veiem aquestes setmanes que són "herència i record de Jesús".

Però tot i que enguany la Pasqua s'haurà de celebrar des de casa, en Màxim creu que també a les nostres cases, "de manera molt senzilla, i confinats, podem fer gestos de servei estimació". I és que, afirma, "amb la fraternitat, a través de compartir el pa i el vi, Jesús ens fa sentir que som una família, especialment en moments de dolor".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.