Vés al contingut
Catalunya Religió

(MigraStudium) La Casa Turca de Barcelona i la Fundació Migra Studium han iniciat un nou projecte en comú: "Quatre Llunes: diàlegs en temps de Ramadà", amb l'objectiu de donar a conèixer el mes de dejuni que practica la comunitat musulmana , i d'obrir espais de diàleg al voltant d'aquest temps sagrat.

La primera activitat va consistir en una taula rodona que va tractar el tema del dejuni i l'oració en diferents tradicions: musulmana, cristiana i sikh. Les aportacions dels ponents van permetre comprendre que l'objectiu de tot dejuni o abstinència té molt a veure amb la relació que l'ésser humà estableix amb la divinitat. Pel representant del cristianisme, Mario Ciccorossi, el dejuni o abstinència en aquesta tradició no representa una obligació, ni necessàriament es relaciona amb l'aliment (és possible dejunar o abstenir-se d’altres coses, relacions ...), però sí que suposa una pràctica que acosta a Déu en tant que buida i, per tant, construeix un espai capaç d'advertir la presència subtil de la divinitat. El representant de l'islam, Mehmet Siginir, va subratllar l'estreta relació conceptual del dejuni entre les comunitats musulmana i cristiana, exceptuant algunes diferències notables, com, per exemple, que a l’islam aquesta pràctica és obligatòria (exceptuant casos concrets, com la malaltia). Finalment, Dp sing Ackoo, representant sikh, ens va apropar a una comprensió diversa del tema. Per al sikhisme hi ha una clara separació entre espiritualitat i cos físic, que fa que el dejuni no es practiqui. Però cal notar que l'abstinència de carn és una pràctica seguida en moltes ocasions, ja que es relaciona l'animal amb un ésser creat per Déu i proper a l'home: aquesta creença determina la pràctica vegetariana del sikh. En tots els casos va quedar clar que el dejuni i / o l'abstinència són unes pràctiques espirituals i religioses que ajuden a l'ésser humà a recordar que la seva relació amb Déu constitueix un vincle que hauria d'estar marcat per la humilitat.

El projecte comptarà també amb una projecció de cinema el 31 de maig de la pel·lícula "Rindu Kami Padamu" (Indonèsia, 2004) i una sessió musical amb Ritmes d'espiritualitat (Glòria Díaz i Adil Amrani), el 7 de juny.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.