Vés al contingut
Catalunya Religió
espai-obert-2
Fotografia: Cristianisme al Segle XXI.

Cristianisme al Segle XXI La depredació del planeta, des de l'ètica de la responsabilitat. Aquest ha estat el tema central de la segona sessió del cicle 'Espai Obert' promogut per l'Associació Cristianisme al segle XXI i que ha tingut lloc aquest dissabte 14 de gener. La ponència l'ha feta Santiago Vilanova, pintor, cineasta i periodista especialitzat en ecologia i escriptor de molts llibres i articles sobre el tema.

El ponent ha posat en qüestió el model d’economia vigent que es basa en "un consum excessiu i que està esgotant l’ecosistema de la Terra". Per a Vilanova, es dediquen recursos tecnològics a "aquesta cursa endavant" que "malmet la natura i, en conseqüència, tots nosaltres". "Continuar amb aquest model ens condueix a un món dominat per la tecnologia i allunyat de la natura, que no té futur humà", ha assegurat.

No es pot continuar depenent de l'energia dels combustibles fòssils. El periodista ho té clar, la Terra no és "un ésser gegantí que s'autoregula si hi deixem la nostra petjada depredadora". En aquest sentit, ha destacat que el 80% dels gasos d'efecte hivernacle els seguim produint els països del G20. Per aquest motiu, cal potenciar l'energia solar. Un fet que "ens alarma", segons Vilanova, perquè en el disseny d'aquesta transició energètica els magnats del petroli hi tenen "un paper important".

La guerra a Ucraïna: un desastre ecològic i un disbarat

Santiago Vilanova també ha parlat de l'individualisme i de la importància d'un estil de vida més auster. "El desenvolupament ha de ser pensat de nou segons paràmetres ecologistes, perquè s’han sobrepassat els límits d’explotació de la natura", ha dit. Per fer-ho, cal "una nova governança mundial" i "lleis que reconeguin els drets de tothom als béns naturals". Segons el periodista, els interessos econòmics amaguen "els riscos de la fugida endavant que es fa amb criteris tecnològics". En aquest sentit, s'ha referit també a la guerra d'Ucraïna: "Un desastre ecològic i un disbarat que destrueix les persones i afavoreix la construcció i investigació d’armes per millorar-les.

El conferenciant s'ha referit als primers viatgers a la Lluna. "Veure la Terra com un planeta blau com la veien els cosmonautes fa que sigui absurd un comportament polític que no contempla la col·laboració entre tots", ha dit. Per aquest motiu, calen intervencions des de la política, la justícia, l'economia i els mitjans de comunicació. En cadascun d'aquests àmbits, Vilanova ha posat exemples d'actuacions per a millorar la col·laboració ecològica.

En el col·loqui s'ha destacat la importància de l’explicació científica dels processos relacionats amb l’energia i el medi ambient, però també que les decisions són polítiques i d’una gran complexitat. S'ha reconegut que està canviant l’alimentació, amb una consciència nova en referència a l’obtenció d’aliments. En conjunt, el reconeixement de la necessitat d’energia sostenible i de tecnologies respectuoses condueix a propostes d’actuació i denúncia d’entrebancs de les administracions i de manca de claredat en la política.

La propera sessió del cicle 'Espai Obert' serà a càrrec d'Antoni Puyol, filòsof que parlarà sobre ‘La idea política de la fraternitat per a un món comú', el 18 de febrer, a la Sala d’actes dels Jesuïtes de Casp.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.