Vés al contingut
Catalunya Religió

El taller d’orgueneria Gerhard Grenzing, situat al municipi d’El Papiol, organitza aquest cap de setmana dues jornades de portes obertes, dissabte i diumenge ala tarda a, perquè una desena organistes vinguts expressament de diferents punts de la Península i de França posin a prova el que és un dels orgues més grans que es troben en construcció a tota Europa en aquest moment. Es tracta del futur orgue de la Catedral de Praga, que s’ha creat en aquest taller i que en els propers mesos es desmuntarà per transportar-lo al seu emplaçament definitiu.

La construcció de l’orgue de la Catedral de Praga es va adjudicar al taller Gerhard Grenzing mitjançant un concurs internacional i ha estat finançat per aportacions públiques, apadrinament de tubs i una llarga llista d’espònsors. El cardenal arquebisbe de Praga, Dominik Duka, va encapçalar el passat 14 d’octubre una delegació de més de cent persones que van visitar el taller Grenzing per supervisar la fase final de la construcció de l’orgue i donar-hi el vist-i-plau.

Un orgue espectacular, emocionant i innovador

El creador de l’instrument, Gerhard Grenzing, explica “la catedral gòtica de Praga és de gran bellesa i alhora de dimensions enormes”, cosa que implica que “un dels grans reptes serà aconseguir omplir-la sonorament, però no amb força sinó amb energia i poesia”. Per assolir-ho, els tècnics i artesans del seu equip han fet proves acústiques amb tubs reals en diferents ocasions i en diferents espais de l’edifici.

Una de les particularitats en el disseny de la façana és la presència de cristall, que comparteix protagonisme amb els tubs que donaran la sensació d’estar suspesos en l’aire. Aquesta idea va néixer amb la intenció que l'instrument expressi una de les artesanies més presents a Bohèmia. Grans peces d'aquest material penjaran entre els tubs i es podran il·luminar de formes diferents, convertint l'orgue en una exposició de l'art de Bohèmia.

Pel que fa a l’estètica sonora, l’orgue tindrà una varietat de registres de sonoritat de “corda” inspirats en els orgues romàntics txecs i alemanys. A més, disposarà de jocs de “Viola de Gamba” i “Tuba” en alta pressió, com els que ja es van usar per a l’orgue de Radio France de París, inaugurat fa 3 anys. Per primer cop en la història del taller Grenzing s’inclouran també alguns tubs de 32 peus a la façana (fins ara a les façanes n’havien col·locat de 16 peus com a màxim).

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.