Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) Ponç Capell és un mercedari nascut a Torregrossa que va ser destinat l’any 1995 a Veneçuela i està fent de missioner en aquest país que actualment està patint una crisi però que havia estat un país ric. Aprofitant que ha passat uns dies a la seva terra natal li hem fet aquesta entrevista.

Quina és la teva missió a Veneçuela?

Actualment sóc rector d’una parròquia de Maracaibo, la segona ciutat més gran del país, però durant tots aquests anys que porto a Veneçuela he portat la penitenciaria general, he estat capellà de presons i he atès un col·legi.

Quina és la teva tasca concreta com a rector actualment?

Hi ha una crisi de serveis bàsics i elementals. No tenim aigua potable, ni llum, ni mitjans de comunicació, ni servei d’aliments, ni moneda... es per això que molta gent marxa del país pensant en els fills. Venen els valors que tenen amb dòlars i se’n van. Aquesta falta de serveis provoca una crisi enorme en tots els aspectes de la vida quotidiana i es respira un cert desencantament.

Aquests fets fan que la gent s’acosti més a l’Església?

Hi ha més participació a la parròquia i un avivament per buscar l’espiritualitat ja que en Déu hi troben fortalesa i esperança. La comunitat que coordino, Nostra Senyora de Fàtima, és molt viva i està formada per més de 25 grups diferents. Es respira un ambient dinàmic i una vivència de la fe. De totes maneres també patim els símptomes de l’Església d’avui com són la crisi en el compromís matrimonial i en el baptisme.

Com pots reconfortar els teus feligresos vivint en aquestes condicions?

Animo a la població a ser conscients de la dignitat de ser Fills de Déu i els dic que siguin conscients que es mereixen una millor qualitat de vida i que no s’acostumin a viure per sota de les condicions bàsiques. Fem donacions de menjar, així com formació i convivència per donar-los una esperança. Veneçuela és un país empobrit per la corrupció i totes les estructures són deficients i inestables. No sabem quan podrem sortir d’aquesta crisi.

Com arriba l’Església a la gent?

Les xarxes de comunicació digitals –Facebook i missatges de Whatsapp– són les úniques que té l’Església per arribar a la gent i també és la manera que tenim per comunicar-nos amb la Conferència Episcopal. El govern ha prohibit tots els fulls informatius en paper.

T’has plantejat tornar cap a Lleida?

En aquests moments és quan no hem d’abandonar un país ja que hi vam ser enviats per ser llum. El nostre testimoni queda enfortit quan seguim apostant per aquests països.

Com podem ajudar des d’aquí?

Cada any vinc un mes a Torregrossa i aprofito per recollir medicaments ja que allà tampoc n’hi ha i són molt necessaris.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.