Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(CR) Continuem la sèrie de Cuina de Setmana Santa que ens ha preparat Bobby Cabral, xef del restaurant El Claustre del Monestir de les Avellanes. En ocasió de Divendres Sant ens proposa cuina clàssica: bunyols de bacallà. Mentre que la connexió amb la cuina més medieval o antiga la trobem sobretot amb les espècies, amb el bacallà trobem una clara incorporació de cuina de més època moderna, dels segles XVII-XVIII. El bacallà és un peix que es popularitza i arriba en terres interiors de manera fàcil. I és l’ingredient central d’aquesta segona recepta.

RECEPTA PER DIVENDRES SANT

Plat: Bunyols de bacallà

Ingredients per a 4 persones

  • 200 gr de bacallà
  • 3 ous frescos
  • 25 gr de julivert
  • 15 gr de sal fina
  • 10 gr de pebre negre molt
  • 250 ml d’aigua amb gas (Vichy Catalan, per exemple)
  • 250 gr de farina de blat
  • 20 gr de llevat fresc
  • 500 ml aprox. d’oli d’oliva per a fregir

Preparació:

  • Tallar el bacallà a daus d’1 cm i reservar-lo.
  • En un bol barrejar els 250 ml d’aigua amb gas, els 3 ous i els 20 grams llevat fresc. Un cop que estigui tot barrejat afegir els 250 grams de farina, els 15 grams de sal, els 10 grams de pebre negre i el julivert.
  • Cal barrejar-ho molt bé, es pot fer amb les mans mateix si es vol. Barrejar-ho bé ajuda a que el llevat faci el seu efecte.
  • Finalment, afegir els daus de bacallà que teníem reservats i barrejar-ho de nou.
  • Durant 2 hores deixar reposar a la nevera el contingut.
  • Passades les 2 hores, escalfem a uns 200 graus una olla amb uns 500 ml d’oli d’oliva.
  • Agafem la massa i amb l’ajuda de dues culleres fem les boles, donant-los la forma del bunyol, i ho incorporem a l’oli calent.
  • Calculem uns 2 minuts de cocció, aproximadament 1 minut per cada costat.
  • Un cop cuit ho deixem reposar un parell de minuts i ja ho podem servir.
  • És un plat que pot ser tant un aperitiu, com pot anar acompanyat per exemple d’una amanida. Si us sobra massa, recordeu que podeu guardar-la a la nevera fins a un màxim de 4 dies, de manera que no cal fer tots els bunyols al moment, si no es vol.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.